Nyheter idag-grundaren Chang Frick, även känd från SD-kanalen Riks och statliga SVT, pekas av den USA-baserade tankesmedjan Robert Lansing Institute ut som en aktör rekryterad av den ryska underrättelsetjänsten GRU.
– Det är ett helt vansinnigt påstående, säger Frick till Samnytt.

Robert Lansing Institute, som bland andra den tidigare amerikanske toppdiplomaten Tom Armbruster knyts till, hävdar i en text att Chang Frick arbetar för den ryska underrättelsetjänsten.

Paludan ”utnyttjad”

I egenskap av aktör för Ryssland påstås Frick ha ”utnyttjat” Rasmus Paludan till att förra helgen elda upp en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm, något som avviker från hur den dansk-svenske aktivisten brukar agera.

”Den ryska militära underrättelsetjänsten har troligen utnyttjat den intet ont anandes Paludan, med Chang Johannes Frick som mellanhand, vilken, enligt flera kännetecken, är en GRU-tillgång som rekryterats för psyops”, heter det samt:

”Valet av Stockholm och den turkiska ambassaden går bortom Paludans modus operandi i hans anti-muslimska ansträngningar. Därför är det mycket möjligt att hans anti-muslimska aktivitet utnyttjades av tredje part för att uppnå politiska mål.”

Band till Ryssland

Den amerikanska tankesmedjan, som citerats av tidningar som Washington Post, The Guardian, DW och Verdens Gang, pekar inte minst på Fricks många band till Ryssland. 2012 flyttade han ihop med en då 23-årig rysk kvinna, som han numera har barn tillsammans med.

”Att hantera utländska tillgångar med hjälp av unga ryska kvinnor är en klassisk praktik som förkunnats av rysk underrättelsetjänst sedan Kalla krigets dagar”, menar institutet.

Vidare påpekas att Chang Frick tidigare arbetat för den statliga ryska nyhetsbyrån RT och att han 2017 besökte Ryssland tillsammans med dåvarande SD-politikern Pavel Gamov.

Chang Frick på RT:s redaktion i Moskva. Twitter/Chang Frick

Efter Rysslandsbesöket, ett av flera, ställde Frick upp i rysk propaganda-tv och berömde det ryska valsystemet.

LÄS ÄVEN: Chang Frick gav högt betyg till Rysslands demokrati – i direktsändning i rysk propagandakanal

Uppmärksammas i Ukraina

Under fredagen pekar även det ukrainska statliga nyhetsorganet Ukrinform ut Chang Frick som rysk agent, med hänvisning till Robert Lansing Institute.

Under torsdagen gjorde The Telegraph samma sak, men utan att nämna den amerikanska tankesmedjan och delvis utifrån andra källor.

– Det har en bismak av möjlig rysk påverkan, men just nu handlar det mest om spekulationer, säger Paul Levin vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet till den brittiska tidningen med anledning av koranbrännandet.

Liksom Robert Lansing Institute påpekar The Telegraph att Frick återkommande visat upp sig med klädesplagg och andra attiraljer som har Putin-tryck.

Faksimil/Twitter

Erbjöd sig betala Paludan

Chang Frick har tidigare erkänt att han betalade för Rasmus Paludans demonstrationstillstånd i Stockholm – 320 kronor. Däremot har han tillbakavisat påståenden om att hans engagemang i koranbrännandet utanför ambassaden sträckte sig särskilt mycket längre än så.

LÄS ÄVEN: Nyheter idag-grundare betalar koranbränning utanför ambassad

Samnytt har emellertid tagit del av en chattkonversation som visar att Chang Frick erbjuder sig att betala Paludans flygresa från Köpenhamn till Stockholm – 3528 kronor och 51 öre.

Enligt konversationen vill Frick betala Paludan kontant på plats i Stockholm.

– Det är korrekt, säger Chang Frick nu till Samnytt och erkänner något som han tidigare förnekat:

– Det var tal om att han eventuellt skulle hämtas i Köpenhamn med. Den diskussionen dog ut ganska fort.

”Vansinnigt påstående”

Däremot tillbakavisar Frick anklagelserna om att han skulle ha rekryterats av den ryska underrättelsetjänsten och att han arbetar för Ryssland.

– Det är ett helt vansinnigt påstående, utbrister han.

Så det ligger ingenting i anklagelserna om att du skulle arbeta för Ryssland?

– Jag har aldrig någonsin haft ett skit med dem att göra. Nej!

Men du har fått betalt från ryska RT tidigare? Pågår det samarbetet fortfarande?

– Det avslutades nog för nio-tio år sedan. 2014 var sista gången jag kan minnas, säger Frick och hävdar att de pengar han fick av den ryska nyhetsbyrån var ”kaffepengar”.

”En fattig luffare”

Påståendena om att den ryska sambon skulle ha använts av Ryssland för att, för drygt tio år sedan, rekrytera Chang Frick avfärdar han också med bestämdhet.

– När vi träffades var jag bostadslös och bodde hos en kompis på en madrass i en etta i Farsta. Jag hade inget jobb och var så nära man kan beskriva en fattig luffare. En nobody. Varför skulle rysk underrättelsetjänst vara intresserade av att snärja mig? Jag förstår inte logiken? säger han.

De t-shirts, kalendrar, mössor och andra saker med Putin-motiv han vid flera tillfällen visat upp i sociala medier förklarar han såhär:

– Det är grejer jag har fått från min sambos mamma när hon är på besök. Hon brukar ta med sig sådant.

– Innan den här situationen i Ukraina blossade upp så hade jag en väldigt positiv bild på Ryssland och hoppades att det är ett land som kommer utvecklas i en bra riktning. Sedan, med tanke på vad som hänt, har man tvingats omvärdera den synen såklart. Det blir konstigt att ta upp grejer som är publicerade för tio år sedan och mena att det är relevant för att förstå något idag.

Numera medverkar Chang Frick sedan förra året regelbundet i Sverigedemokraternas mediesatsning ”Riks”. Han har också kommit att synas allt oftare i Sveriges televisions olika mediesatsningar, som ”Mötet”, ”Politikbyrån” och ”Invandrare för svenskar”.

SVT
SVT

Signalspaning mot UD

Chang Frick får allt mer medieutrymme, trots att han återkommande anklagats för faktiskt och påstått samröre med Ryssland. En av de mer uppmärksammade incidenterna inträffar våren 2018 då hans nyhetssajt Nyheter idag i en artikel i Dagens nyheter anklagas för inblandning i påstådd rysk signalspaning mot det svenska utrikesdepartementet.

Bakgrunden är mejl som Nyheter idags dåvarande redaktionschef Pelle Zackrisson begärt ut från Utrikesdepartementet, och som publicerats på Twitter av riksdagsledamoten Hanif Bali. Zackrisson dementerar bestämt de anklagelser som framförs i DN.

– Om vi leker med tanken att vi skulle ha avlyssnat mejlen. Varför skulle jag då begära ut mejlen i eget namn och med egen mejl? Och dagen efter att mejlen på UD skickades? säger han till Samnytt.

LÄS MER: Nyheter Idag anklagas för samarbete med Ryssland – redaktionschefen förnekar

Pelle Zackrisson blir senare nyhetschef för Bulletin och är numera redaktör på Sverigedemokraternas mediesatsning Riks.

Ville elda Turkiets flagga

Chang Frick hävdar dessutom att han tänkte sig att Paludan skulle elda upp Turkiets flagga, inte en koran, utanför ambassaden. Att det trots det blev en koran skyller han på ”fel i kommunikationen” och ett ”missförstånd”.

– Det var inte att bränna en koran jag var ute efter, säger han.

Istället tänkte han sig en installation som påminner om Carl Johan De Geers screentryck ”Skända flaggan”, fast med en turkisk flagga istället.

– Det hade varit väldigt roligt om Paludan ställde sig utanför Turkiets ambassad och tände eld på den. Då hade det blivit en debatt om hur vänstern ska ställa sig till detta. Det var en sådan grej jag såg framför mig, säger han.

Så du ville anlita Rasmus Paludan för att bränna upp något annat än en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm?

– Inte nödvändigtvis just Paludan eller anlita. Tidningen Flamman har en tävling med en belöning på tiotusen kronor till den som tecknar den bästa bilden på Erdogan. Finns det folk på högerkanten som skulle kunna tänka sig att hänga på detta? undrar Chang Frick.

LÄS OCKSÅ: Paludan: Jag eldar koranen så länge Erdogan blockerar svenskt Nato-medlemskap