Händelsen inträffade på lördagen nära Röda torget i Moskva när en taxibil plötsligt svänger upp på trottoaren och kör över flera fotbollsfans. 8 personer ska ha skadats, dock ingen livshotande.

Terroristorganisationen Islamiska staten har tidigare varnat för att slå till mot VM. Om detta rör sig om ett terrorattentat är dock ännu ej fastställt. Sunday Express skriver att föraren, som var klädd i svarta shorts och svart t-shirt, försökte springa från platsen men blev stoppad av andra fotgängare. Innan han blev stoppad ska han ha skrikit ”det var inte jag”.

Till en början kom uppgifter om att föraren skulle ha varit alkoholpåverkad men inga spår av alkohol fanns i hans blod. Andra uppgifter gör gällande att föraren ska ha somnat vid ratten och omedvetet tryckt ner gaspedalen. Föraren uppges komma från landet Kyrgyzstan i centrala Asien där omkring 89 % av befolkningen är muslimer. Moskvas trafikverk har på twitter publicerat en kopia av förarens körkort. På det framgår att hans namn är Chingiz Anarbek Uulu och att han fötts den 22 april 1990.

Mannen ska ha haft ett konto på en rysk social media-plattform vid namn ”Odnoklassniki”. Det senaste inlägget gjordes för 2 år sedan med en video rörande Koranversen nr 82 där domedagen diskuteras.

Ett vittne på plats, Viktoria Geraimovich, som ringde ambulans och räddningstjänst, berättade om händelsen: ”Han körde rakt in i en grupp av mexikaner, och det hördes skrik. Han stoppades bara för att han körde på ett trafikljus” ”Någon gav honom ett slag i ansiktet. Han stannade i bilen, och människor kom upp till honom och frågade vad han sysslade med. Mannen öppnade dörren och försökte springa iväg”

De skadade uppgavs vara av blandad nationalitet. Enligt den mexikanska ambassaden är två av de skadade kvinnor från Mexiko. Övriga ska vara från Ryssland, Ukraina och Azerbaijan.

USA:s utrikesdepartement hade under fredagen uppgraderat sin reservering till Ryssland under VM och uttalade att terrorgrupper planerar attacker mot värdnationen.