yosafs-taxi-borlange

Yosafs taxi efter händelsen.

Inrikes

Taxiföraren Yosaf körde på fem personer – döms för mordförsök

Publicerad 11/11/2020
Annons

Natten mot den 25 juli styrde 28-årige Yosaf Ahmed Amin sin två ton tunga skåpbilstaxi rakt in i en folksamling i Borlänge centrum. Fem personer mejades ned. Nu döms Yosaf till 9 års fängelse för försök till mord.

Åklagaren och domstolen bedömer att det inte handlar om ytterligare ett fall av fordonsterrorism utan om ett svartsjukedrama och en personkonflikt mellan Yosaf och en annan man, också han med utomvästlig invandrarbakgrund.

Hamnade i slagsmål

Vid det aktuella tillfället ska de två ha råkat på varandra i trafiken och bråk uppstått, först i form av biljakt och därefter handgemäng. Den andre mannen har tidigare dömts för misshandel för sin del i bråket.

Efter slagsmålet åkte Yosaf i hög hastighet från platsen och det var då han körde på de fem personerna. I förhör och rättegång har Yosaf hävdat att han inte minns något av den händelsen.

Påkörda hade änglavakt

Som genom ett under dödades ingen av de som träffades av Yosafs fordon, bland annat en man som fälldes till marken, hamnade under fordonet och släpades med en lägre sträcka när Yosaf gasade vidare.

En hitrest rumänsk tiggare som var ute och samlade tomburkar hade också änglavakt – dennes cykel och vagn demolerades fullständigt medan mannen själv undkom med endast lindriga skador. En annan person träffades av Yosafs bil i ryggen men undkom mirakulöst med livet i behåll och utan verkligt allvarliga skador.

LÄS MER: Taxiförare plöjde rakt in i folkmassa – flera skadade

Yosaf har enligt vittnesuppgifter och övervakningsbilder omväxlande backat och kört framåt för att köra på ytterligare personer. Två andra personer som kördes på hade också cyklar och det var först när dessa fastnade under taxibilen så att den inte kunde köra vidare som Yosaf avbröt sin vansinneskörning.

Personer på platsen kunde då genom ett så kallat envarsgripande hålla kvar Yosaf tills polisen anlände till platsen.

Säger sig inte minnas brotten

En av de personer som Yosaf körde på var den man han tidigare slagits med. Varför han också valde att i omgångar också köra på ytterligare fyra personer har inte kunnat klarläggas på grund av den tillfälliga minnesförlust Yosaf säger sig ha drabbats av vid tillfället.

Tingsrätten anser att gärningarna ska bedömas som mordförsök i ett fall och grov misshandel i fyra fall. Yosaf döms även för vårdslöshet i trafik. Påföljden blir 9 års fängelse av vilka Yosaf kommer att avtjäna 6 år enligt praxis om en tredjedels automatisk straffrabatt.

Yosaf ska även betala skadestånd till de fem personerna på sammanlagt cirka 200 000 kronor. Han ska sitta fortsatt häktad till dess straffet börjar avtjänas.

Tidigare dömd för brott och ytterligare åtal väntar

2014 dömdes Yosaf för våldsamt motstånd mot polis. Detta efter att han besökt sitt lokala socialkontor för att få pengar men inte fått det bemötande han krävt. Han blev då aggressiv, vägrade lämna lokalerna och gick till attack mot de två kvinnliga poliser som tillkallats för att ledsaga honom ut från kontoret.

Yosaf står i ett annat mål åtalad för sexuellt ofredande. Dom har ännu inte fallit i det målet.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1019”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons