tbc-736563

TBC-angripna lungor.

Inrikes

TBC-smitta i Luleå – 700 personer måste testas

Publicerad 12/14/2018
Annons

En person som i efterhand har konstaterats vara smittad med den dödliga lungsjukdomen tuberkulos (TBC) har besökt en vårdcentral och folktandvården i Luleå. Nu måste 300 vuxna och 400 barn testas för att se om personen överfört smittan till andra.

Vid 11-tiden på fredagen kallade Region Norrbotten till presskonferens med anledning av den allvarliga händelsen. Det är personer som besökt Gamlestads hälsocentral och folktandvårdens lokaler som nu måste låta testa sig för TBC.

Den konstaterat smittade personen uppges ha ådragit sig sjukdomen i samband med en utlandssemester. Det framgår inte vilket land personen besökt eller vilken härkomst personen har.

TBC har, efter att under lång tid ha varit utrotad i Sverige, kommit tillbaka och ökat kraftigt. Orsaken är invandring från länder där sjukdomen är vanlig samt att personer med ursprung i dessa länder reser fram och tillbaka mellan Sverige och sina forna hemländer.

De bakteriestammar som sprids idag är också ofta betydligt farligare än den klassiska tuberkulosen på grund av att de utvecklat resistens mot de flesta typerna av antibiotika. Att smittas av sjukdomen kan innebära ett eller flera år av tung medicinering med mycket kraftiga biverkningar som gör det omöjligt att leva ett normalt liv under behandlingstiden.

Inom läkarvetenskapen fruktar man att tuberkulosen ska bli resistent också mot de sista och tyngsta medicinerna. Sjukdomen kommer i så fall åter att bli kronisk och dödlig som innan penicillinet upptäcktes.

Eventuellt kan man tvingas återgå till att bygga sanatorier där tuberkulospatienter interneras under lång tid och behandlas genom ”gasning” av lungorna. Metoden innebär att gas pumpas in mellan lungan och lungsäcken så att lungan komprimeras till en bråkdel av sin storlek.

På så sätt skapas en ogästvänlig miljö för tuberkelbakterierna så att de så småningom i bästa fall dör. Eftersom en gasad lunga inte fungerar att andas med kan metoden endast användas för en lunga åt gången. Vid allvarliga dubbelsidiga angrepp fungerar inte metoden.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons