TBC-angripna lungor.

TBC-smitta i Luleå – 700 personer måste testas

Delningar

En person som i efterhand har konstaterats vara smittad med den dödliga lungsjukdomen tuberkulos (TBC) har besökt en vårdcentral och folktandvården i Luleå. Nu måste 300 vuxna och 400 barn testas för att se om personen överfört smittan till andra.

Vid 11-tiden på fredagen kallade Region Norrbotten till presskonferens med anledning av den allvarliga händelsen. Det är personer som besökt Gamlestads hälsocentral och folktandvårdens lokaler som nu måste låta testa sig för TBC.

Den konstaterat smittade personen uppges ha ådragit sig sjukdomen i samband med en utlandssemester. Det framgår inte vilket land personen besökt eller vilken härkomst personen har.

TBC har, efter att under lång tid ha varit utrotad i Sverige, kommit tillbaka och ökat kraftigt. Orsaken är invandring från länder där sjukdomen är vanlig samt att personer med ursprung i dessa länder reser fram och tillbaka mellan Sverige och sina forna hemländer.

De bakteriestammar som sprids idag är också ofta betydligt farligare än den klassiska tuberkulosen på grund av att de utvecklat resistens mot de flesta typerna av antibiotika. Att smittas av sjukdomen kan innebära ett eller flera år av tung medicinering med mycket kraftiga biverkningar som gör det omöjligt att leva ett normalt liv under behandlingstiden.

Inom läkarvetenskapen fruktar man att tuberkulosen ska bli resistent också mot de sista och tyngsta medicinerna. Sjukdomen kommer i så fall åter att bli kronisk och dödlig som innan penicillinet upptäcktes.

Eventuellt kan man tvingas återgå till att bygga sanatorier där tuberkulospatienter interneras under lång tid och behandlas genom ”gasning” av lungorna. Metoden innebär att gas pumpas in mellan lungan och lungsäcken så att lungan komprimeras till en bråkdel av sin storlek.

På så sätt skapas en ogästvänlig miljö för tuberkelbakterierna så att de så småningom i bästa fall dör. Eftersom en gasad lunga inte fungerar att andas med kan metoden endast användas för en lunga åt gången. Vid allvarliga dubbelsidiga angrepp fungerar inte metoden.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

127 KOMMENTARER

 1. Självklart – man verkar ju testa våra husdjur hårdare, vid gränsöverskridande – än vad man testar invällarna. Förr kunde man det här – idag regnbågs-skiter man i allt. Speciellt hard-facts. Det kommer att straffa sig mycket , mycket hårt – på många sätt.

 2. TBC har, efter att under lång tid ha varit utrotad i Sverige
  Det finns mycket att utrota i framtiden är jag rädd för. Inget nämnt. Heller inget glömt.

 3. När medeltiden kommer till Sverige är det inte bara deras sjukdomar som är medeltida. Deras sk våldsideologi klädsel kultur och skrikande häxkärringar i hucklen hör inte hemma i ett västerland. De är från medeltiden och bör vara kvar där men det är inte på dessa breddgrader.

 4. Husdjur tvingas in i karantän trots friskintyg. Blading behöver inte ens deklarera sin hälsa trots dödssmitta. Bara i det ”goda” Sverige.

 5. TBC finns på skolor i Göteborg också och på Sahlgrenska testas det hej vilt för att se att det inte spridit sig bland personalen. Det enda nya i denna artikeln är att det är många på ett ställe.

 6. Öppna gränserna för pesten, gula febern, elefantsjukan och lepra och andra trevligheter, javisst det är svenskarna som reser mer, men många vaccinera sig före utresan. Så var kommer all sk*t ifrån?

 7. Tuberkelbakterierna kapslas in i vävnaden, De dör inte men är inte smittsamma vid en utläkt tbc. Tbc är en helvetisk sjukdom som utrotades tack vare medicin, nya ljusa bostäder och bättre ekonomiska förutsättningar för befolkningen.

  S hade en kraftfull och verksam politik för att mota sjukdomen.

  Men i dag går sossarna i täten för att återuppväcka tbc genom sin ödeläggande migrationspolitik.

  Migration från länder som Somalia, Afghanistan och andra outvecklade länder där många lever i smuts och armod med dödliga sjukdomar, har i decennier fört Sverige tillbaka till en tid som vi annars bara kunnat läsa om i historieböckerna…

 8. Alla som kommer till Sverige bör sjukdoms-testas. Och om man befarar risk för ’annu- inte-utbruten-sjukdom’ så ska migranterna placeras i karantän.

 9. ”Orsaken är invandring från länder där sjukdomen är vanlig samt att personer med ursprung i dessa länder reser fram och tillbaka mellan Sverige och sina forna hemländer.”

  Det måste väl vara anledningen till att ”svenskar” ökat sitt flygande som konstaterades för någon vecka sedan. Vad säger MP om det förutom att vilja höja flygskatterna? Väldigt märkligt att vara pro invandring på det sätt om MP är när det uppenbarligen inte går hand i hand med minskade koldioxidutsläpp och bättre miljö.

  • Det skulle inte förvåna mig om någon ”forskare” från en sandhåla kommer fram till att även bakterier och virus kan smitta utifrån HMF…

 10. Självklart borde man direkt införa obligatoriska hälsotester innan någon släpps in i landet. Eller strider det mot ”allas lika värde”. Varför är då en enskild värd mer än hela Sverige? En fång i tiden var tbc den vanligaste dödsorsaken bland sjukvårdspersonal. Ska det bli så igen?

 11. Pratade med en granne som är kvinnlig läkare om detta problem med att vi får tillbaka sjukdomar som vi utrotat här, trots sekretess kunde hon inte annat än hålla med om problemen som invandringen medför.

 12. Det som gör mig riktigt förbannad är inte att dödliga sjukdomar som TBC har kommit tillbaka till Sverige, det som gör mig så förbannad är att vi har tillåtit det.

  Det heter ju att det är ”diskriminerande” och ”kränkande” att undersöka dessa ”nyanlända” för att se vad för sjukdomar de har med sig i bagaget… Så hellre att de får smitta ner en massa oskyldiga, än att de får medicinsk hjälp från första början. Och att vi därmed inte bara kan begränsa sjukdomen från början, utan även ge dem vård direkt. Nej, det är ju så kränkande och diskriminerande…

  Likaså, om de kommer hivsmittade, ska de inte behöva tala om det för sina partners. Neeeejjj…. DET skulle ju vara kränkande. Så om de ger sin partner mer än vad som var väntat, vad gör väl det? Att partnern sedan får en livslång sjukdom som måste hävas med medicinering, vad gör väl det? Så länge den nyanlände inte blir kränkt.

  Och detta är nu då Sverige, anno 2018, snart 2019. Och jag både skäms och är skrämd över hur snabbt vissa är på att offra oss oskyldiga. För att deras ”gloria” ska skina lite mer.

  • Bästa kommentaren på länge. Tänker ofta på hur snabba humanisterna är att offra allt i jakten på glorian. Mord och våldtäktsstatestiken talar sitt tydliga språk, den skriker men ingen med makt lyssnar.
   Elin, a.k.a flygplanskaparen, började gråta först när vissa applåderade hennes aktion. Man kan verkligen SE hur jävla duktig hon tycker att hon är. Stackars flicka, indoktrineringen kommer ta år att bota. Eller ett halvår på kåken

   • Indoktrineringen kan botas på under en minut hos de flesta. Så fort de utsätts för ”mångkultur” och inser att de inte kan komma därifrån utan att förlorat en massa, ända upp till sina liv, då kommer de snabbt att ångra sina handlingar. Sen är frågan om de vill inse sina misstag efteråt, eller försöker övertyga sig själva om att de hade rätt ändå.

    • Lite opraktiskt bara, men definitivt en snabbkurs. Undrar bara hur långt de måste gå innan en av höjdarna (vissa med Säpo backning) råkar illa ut.
     Hur många offras med den strategin? 😉
     Ska det verkligen till ett rejält terrordåd innan alla ser genom dimman.

     • De sitter så långt in på svenskt territorium, de är så skyddade, att det tar lång tid innan de får samma erfarenheter som övriga svenska befolkningen har fått då.

 13. Nu skall rökning förbjudas utomhus på busshållplatser, tågperronger, etc för att icke-rökare skall utsättas för en pust tobaksrök. Väl ombord på bussen/tåget utsätts vi alla rökare och ickerökare för Ahmeds hosta full med TBC som han tog med sig till Sverige efter sin senaste semesterresa i hemlandet. Resan hem betalades med våra skattepengar. Kostnaden för att hantera TBCn i Sverige är obekant borde givetvis tillskrivas invandringskontot.

 14. När jag arbetade som lärare på en stor skola i västsverige för 7-8 år sedan, larmade jag om att nyanlända bär på ovanliga eller f.d utrotade sjukdomar.
  Givetvis tystades jag ned av skolläkare och skolledning.
  Vid den tiden ropade jag ut på dåvarande Avpixlat hur illa det stod till i skolan…

  • Inte då! Aftonbladets P Kadhammar välkommnar och tycker det är bra att avrätta utländska inkräktare!
   Det var nämligen exakt det han sa om missionären som blev avrättad av infödingarna på Sentinel!

 15. Det kostar att vara humanitär stormakt, men så länge inte våra välbetalda politiker behöver betala så är det inte något dom prioriterar.

 16. Men varför testar de inte importen för att kolla om de har smittsamma sjukdomar?Förut skyllde de på att det kunde vara kränkande för dem om det görs tester på dem och det är säkert lika
  idag.

  • Svenskar däremot får snuten stoppa med kränkande rutinkontroller, även om det gäller något så långsökt som att ta stickprovskontroller mot rattfylla vilket görs au masse även när misstanke saknas!

 17. Så smittebärern har kun värt på sykehuset og hos tannlegen..ikke på butikken eller bussen eller… tror hele Luleå burde testes.

  • Apropå ziggar…Hörde att Ruinfeldt fått bagg…skall visst vara en ny sort som inte trivs i hår utan på släta ytor…svålar t.ex.

 18. Under 1990-talet smittade en TBC-smittad ryss ner ett tjugotal medpassagerare på en flygresa till USA.. Luften i flygplanen återanvänds (i princip recirkuleras, energisparande) och hostar Ahmed, Igor TBC så andas du in det efter ett tag, oberoende var du sitter i maskinen.
  Kanske är det därför Miljöpartiet boostar import av TBC-folk för att vi skall flyga mindre, – nu då flygskatten försvinner?

 19. Man får travestera Heléne Fritzon i FN om migrationsramverket: ”TBC är här för att stanna”. ”Vi står redo”.

 20. Tuberkulos är utrotad från Sverige; så var kommer den ifrån? En vådligt djärv tanke är att den är importerad från något dysfunktionellt land.

 21. Obligatorisk hälsoundersökning av alla invällare kostnaden står de för själva.
  Släpp aldrig in den som ej genomgått en hälsoundersökning.

 22. Hundar måste vi ha i karantän men asylanter kan ta med sig allsköns flora av multiresistenta bakterier och dödliga sjukdomar samt tidigare utrotade sjukdomar…

  Och såklart anklagas en ”svensk” ha tagit med sig skiten från en semester resa.
  alla asylanter får ju bidrag att semestra i sina hemländer. dDe körde samma vals när vi fick löss och kackerlackor i asylkvarteren i Göteborg.

 23. Varför har Sverige inte ett Ellis Island där de opassande och för befolkningen farliga kan nekas inträde. En minoritet har ju riktiga asylbehov så de får stå i en egen kö med särskild behandling. Börja med att lämna EU och gör en hård Swexit

 24. Mångfald mina vänner,, vi ska ha smittkoppor, tbc, kolera, tyfys, spetälska you name it,hip hurraa ,men när h9 n5 influensan kommer så blir det utrensning.

 25. Och alla de som är över 24 år då? De räknas kanske inte? Det är ett misstag att tro att bestarna bara är ute efter tonåringar.

 26. Jag är 55 år , när jag första gången röstade , så blev det på Sossarna…. fan vad jag skäms för detta val !!

 27. Vilken tur att man inte längre blir kallad till folktandvården i Luleå
  Äntligen en fördel för en vit medelålders man…

 28. Man får alltså inte ens importera en hund utan karantän!! Landet med världens högsta skatter skyddar alltså sina husdjur bättre än medborgare..

 29. Feministerna tjatar om ”bakåtsträvare” när en svensk kvinna vill vara hemma med barnen, men tycker det är exotiskt att få tbx utrotade sjukdomar och folk att som fastat i medeltiden flyttar hit o ställer krav. Dom medeltida kraven vill dom gärna gå till mötes.

 30. Inget pris är för högt för svenskarna att betala enligt våra politiker. Mord, våldtäkter, rån, livsfara i trafiken och samhällsfarliga sjukdomar. Tbc, hepatit, hiv sprids som aldrig förr. Flyktingboenden är inkubatorer för tbc. Där kan de smitta varandra och sedan spridas ut i samhället. Hälsokontroller sker nämligen långt efter att de anlänt till Sverige. Djur tas i karantän men inte människor. Bättre att vara hund i dagens Sverige.

 31. Länge lever Afrika! Sverige behöver inte bara kultur berikning… Om SVENSKARNA skall decimeras för att
  Afrikanerna skall ta över landet…
  Då är deras Sjukdomar också effektiva!

 32. Det är inte vi som låtsas, det är fortfarande Löfven och hans amatörregering som går i Bryssels ledband. Om EU säger till Löfven att ta in TBC-smittade invällare så säger Löfven: Javisst, hur många?

  • Dessutom är många av sjukdomarna idag resistenta mot antibiotika tack vare att man i vissa länder käkar antibiotika som godis så fort man känner sig lite dålig..

 33. Utlandsresa, tandläkarbesök, sjukhusbesök.
  -Det varken hinner, eller har en normal Svensk råd med.
  Så då vet vi vad det är för nåt….

  Säg mig, kära vurmare, vad KOSTAR detta?

 34. En följd av islamiseringen är att USA har börjat kräva lungröntgen av svenskar som ska immigrera till USA. Just för att man inte längre kan lita på att personer med svenskt pass är TBC-fria. Vad blir nästa steg?

LÄMNA ETT SVAR