Karaktärer i den anrika populära tecknade serien Looney Tunes står näst på tur att bli föremål för censursaxen. Ingreppen motiveras politiskt med att figurerna är ”rasistiska” och ”bidrar till att normalisera våldtäktskultur”.

Den senaste tidens alltmer utbredda fenomen att plocka bort eller ändra i historiska kulturverk har av kritiker beskrivits som en västlig parallell till den kinesiska kommunistregimens kulturrevolution medan dess försvarare menar att det är nödvändigt att göra upp med gamla dåliga värderingar. Film, konst, litteratur och statyer tillhör sådant som efter påtryckningar från framför allt vänsterpolitiskt och rasidentitärt håll nu försvinner från offentligheten och historieskrivningen.

LÄS ÄVEN: Disney blockerar ”rasistiska” Peter Pan, Dumbo och Aristocats

Senast i raden att bli föremål för sådana åtgärder är den sedan 1930-talet omåttligt populära animerade serien Looney Tunes med karaktärer som Bugs Bunny, Daffy Duck, Porky Pig, Elmer Fudd, Wile E. Coyote, Road Runner, Sylvester och Tweety, som i likhet med Disneys figurer också begåvats med svenska namn.

Pepe Le Skunk klipps bort

En av Lonney Tunes-karaktärerna är också den franskättade överamoröse flickjägaren Pepe Le Skunk/Pepe Le Pew. I likhet med Wile E. Coyote och Sylvester som har tydliga skurkroller är inte heller skunken en helt igenom föredömlig figur. Men från vänsterpolitiskt håll tror man att tittarna och läsarna kan misstolka detta och internalisera Pepes beteende som en sexuell norm.

LÄS ÄVEN: Filmklassikern Borta med vinden plockas bort av HBO – ska förses med antirasistisk varningstext

Efter påtryckningar mot filmbolaget Warner Brothers klipps nu redan inspelade scener med Pepe nu bort ur den kommande filmen Space Jam 2. Bolaget har också meddelat att den problematiska karaktären inte kommer att dyka upp i några fler inslag av Lonney Tunes.

Hävdas normalisera våldtäkt och rasism

En av de som tryckt på för att få bort Pepe Le Skunk är New York Times- krönikören Charles M Blow. I en artikel menar han att figuren ”bidrar till att normalisera våldtäktsbeteende och sexuella övergrepp”.

LÄS ÄVEN: BBC och Netflix raderar populär komediserie – skojade med andra etniciteter

Journalisten hänvisar bland annat till en scen där Pepe stjäl sig en smällkyss utan att först inhämta samtycke. Att en svart katt varit flitigt föremål för Pepes något påflugna uppvaktning och kärleksförklaring anses dessutom rasistiskt.

Blow har profilerat sig som svart makt-anhängare i frågor kopplade till ras och hudfärg och gav i januari i år ut boken ”The Devil You Know: A Black Power Manifesto”.