Danmark stänger sina gränser för att få kontroll på coronasmittans tilltagande framfart på den europeiska kontinenten. Den hårt kritiserade statsepidemiologen Anders Tegnell vid svenska Folkhälsomyndigheten går dock till attack mot grannlandet och kallar beslutet för en ”fullständigt meningslös åtgärd”. Myndigheten kräver nu att skolor i Sverige ska förbli öppna.

LÄS ÄVEN: Bred provtagning kan ha stoppat corona i Sydkorea – Sverige gör tvärtom

Det var på fredagskvällen som Danmarks statsminister Mette Fredriksen meddelade att landets gränser kommer att hållas stängda från och med lördag klockan 12 och tillsvidare. Beslutet innebär att passagerartrafik stoppas. Regeringen avråder även från att resa till Sverige och övriga världen. Dessutom uppmanas de danskar som befinner sig utomlands att ta sig hem. Militär kommer att förstärka polisen för att sköta landets gränskontroll.

Danmark har över 800 bekräftade fall av coronasmittan. I Sverige är den officiella siffran 814 men det är oklart vad det egentliga antalet är eftersom sjukhus inte längre testar allmänheten. Statsepidemiolog Anders Tegnell, som kritiserats hårt för att förminska coronaepidemin, går nu till attack mot den danska regeringens beslut att stänga gränserna. Han kallar det för en ”fullständigt meningslös åtgärd” och lägger sedan fokus på att det innebär ekonomisk skada.

– Historiskt har det visat sig vara en fullständigt meningslös åtgärd, säger Tegnell till Aftonbladet.

Svenska sjukhus saknar skyddsutrustning

Flera av landets sjukhus har ansträngda lägen med bland annat brist på sjukvårdspersonal, skyddsutrustning och handsprit. Vid Danderyds sjukhus i norra Stockholm är läget så pass allvarligt att endast de mest akuta operationerna kan utföras.

Johan Styrud är överläkare vid Danderyds sjukhus och han berättar för SVT att flera av de som arbetar på sjukhuset själva har blivit sjuka. Vidare menar han att situationen förvärras ytterligare eftersom det saknas tillräckligt med skyddsutrustning.

Styrud varnar även för att det finns för få intensivvårdsplatser i Stockholm för att täcka ett stort utbrott.

Folkhälsomyndigheten kräver att skolor är öppna

Flera länder i Europa – däribland Danmark, Norge, Frankrike, Belgien och Portugal – har beslutat att stänga skolor för att hejda att smittan sprids vidare. Men på fredagen meddelade Folkhälsomyndigheten och Skolverket i Sverige att man går tvärtemot dessa länders beslut. Enligt Folkhälsomyndigheten driver nämligen inte barn smittan och därför ska landets skolor vara fortsatt öppna.

Johan Carlson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och kallar åtgärden att stänga skolor för ineffektiv. Vid samma pressträff som detta slogs fast anfördes även ett indirekt skäl till varför man motsätter sig stängda skolor.

– Sjukvården kan inte mista en stor grupp föräldrar för att de ska vara hemma med friska barn, sa Carlson.

Livsmedelsvaror tar slut

I sociala medier cirkulerar mängder med bilder från livsmedelsbutiker runt om i Sverige som visar hur hyllor ekar tomma. Enligt ICA-handlaren Per Tengberg är det brist på ris, pasta och konserver. Däremot finns det gott om färskvaror och kött.

– Det kommer mer grejer, men det tar lite tid. Vissa saker är helt slut, till exempel handsprit. Grejer som inte brukar vara slut är slut nu, säger Tengberg till Kvällsposten.


Coronasmittad utslagen på tågstation

I Italien fortsätter smittan att vinna terräng. På fredagskvällen hade landet hela 17 660 smittade personer, varav 1 266 dödsfall. I sociala medier sprids bilder från tågstationen Roma Termini som visar hur en misstänkt coronasmittad person har fallit ihop på golvet och hämtas av personer i skyddsutrustning.

Trump utlyser nationellt nödläge

I USA har 2 269 personer bekräftats smittade med coronavirus, varav 48 har avlidit. På fredagen deklarerade president Donald Trump nationellt nödläge. Den amerikanska regeringen frigör nu hela 50 miljarder dollar av federala medel för att stötta landets delstater och myndigheter.

Vidare presenterade Trump flera åtgärder som landet nu vidtar i kampen mot virusutbrottet. Bland annat samarbetar regeringen med läkemedelsbolag för att påskynda produktionen av testutrustning. Amerikaner ska även kunna testa sig direkt i bilen vid ’drive-in-stationer’.