anders tegnell

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Frankie Fouganthin / CC BY-SA.

Inrikes

Tegnell pudlar efter uttalande om invandrare – genom att säga samma sak

Publicerad 12/5/2020
Annons

På fredagen rapporterade Samhällsnytt om statsepidemiolog Anders Tegnells uttalande om invandrargrupper som drivande bakom smittspridningen. Senare samma dag gick Tegnell ut och pudlade. Hans förklaring fick dock samma innebörd som det tidigare uttalandet, bara med andra ord.

Det var på torsdagskvällen Tegnell gästade SVT Aktuellt och fick frågan om varför Sveriges dödstal avviker så kraftigt jämfört med grannländerna.

LÄS ÄVEN: Invandrare orsaken till Sveriges höga coronadöd enligt Tegnell

Förutom att Norge, Danmark och Finland skulle vara mer glesbefolkade än Sverige, menade Tegnell att ytterligare en orsak varit att dessa länder har mindre invandrargrupper som varit drivande i smittspridningen.

En av de som reagerade var Tove Fall, professor i molekylärepidemiologi vid Uppsala universitet, som menade att samma slags skenande smittspridning hade skett även ifall det varit svenskar det rört sig om som levt i parallella samhällen med andra kulturella levnadsmönster samt dåliga svenskkunskaper.

Efter Samhällsnytts artikel blev Tegnell några timmar senare tvungen att pudla i Aftonbladet.

– Det var ett olyckligt ordval, det var inte så att jag menade att de driver smittspridningen. Jag har hela tiden varit tydlig med att så är det förstås inte. Däremot är det en grupp som har drabbats väldigt mycket av smittan, säger Anders Tegnell.

Enligt Tegnell har invandrargrupper alltså drabbats väldigt mycket av smittan – och således också fört smittan vidare.

– Det är förstås väldigt olyckligt på många sätt men det var olyckligt av mig att använda det ordet, för det var inte alls så jag menade, säger Anders Tegnell.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons