➤ SPORTKRÖNIKA I den nyligen avslutade tennistävlingen Australien Open, den första av årets fyra Grand slam turneringar, segrade på herrsidan den levande legenden Roger Federer. Han tog därmed sin tjugonde Grand slam-titel och sin sjätte i Melbourne.

Federer mötte i finalen kroaten Marin Cilic som i kvarten slog ut världsettan Rafael Nadal, där dock Nadal var tvungen att bryta på grund av skada i femte och avgörande set. I finalen såg världstvåan Federer ut att gå mot en säker seger då han tog första set med 6-2 efter uppvisningsspel, men kroaten kom tillbaka och vann andra i tiebreak. I avgörande set tog Federer en snabb ledning och upprepade spelet från första och vann till slut setet med 6-1.

I damfinalen vann den forna världsettan, danskan Caroline Wozniacki sin första Grand slam-titel och avancerade förbi sin finalmotståndare Simona Halep för att återigen inta förstaplatsen på världsrankingen. Dessa två försvarsspelare som sällan lämnar baslinjen är kännetecknande för dagens tennis där nätattacker är sällsynta. Förr i tiden gick alla spelare så snabbt som möjligt på nät men den trenden bröts av svenska tennisspelare som Björn Borg och Mats Wilander som var utpräglade baslinjespelare.

Mest uppmärksamhet i Australien vållade dock en relativt okänd amerikan som trots sin ranking kring hundrastrecket tog sig hela vägen till kvartsfinalen. Den svenskättade sydstatsbon Tennys Sandgren visade sig vara en riktig ”lirare” som bländande publiken med en varierad spelstil. Dock kom hans tennisspel i skymundan när det visade sig att han hade ”fel” politiska åsikter. På sitt Twitterkonto hade han länkat tweets från kontroversiella debattörer som Ben Shapiro, Mike Cernovich och Tommy Robinsson, vilka av den vänsterliberala pressen utmålas som högerextrema.

Han fick även klä skott för en sex år gammal tweet, där han efter att ha besökt en gayklubb skrev att: ”It left my eyes bleeding”. Något som fick förra damvärldsettan Serena Williams att gå i taket och som självutnämnd taleskvinna för alla homosexuella kräva en offentlig ursäkt. Sandgren som bara var tjugo år vid tillfället för tweeten höll med om att han uttryckt sig klumpigt och bad om ursäkt via uttalandet: ”I used poor and harsh words to describe a bad experience”. Att killen, som säger sig vara djupt kristen, har lite svårt för miljön på en gayklubb – där det sägs kunna gå ganska vilt till ibland – är väl förståeligt då religiösa ofta har en gammaldags uppfattning om homosexualitet.

Däremot backade Sandgren inte under en presskonferens när hans så kallade ”högerextrema” åsikter kom på tal. När en journalist efter en lång utläggning till slut kom till saken brast Sandgren ut i skratt över anklagelserna och trots att hans coach tyckte frågan i tennissammanhang var löjeväckande oväsentlig avbröt Sandgren honom för att svara på frågorna genom att säga: ”It´s fine, it´s fine” och försvarade sig med att bara för man följer någon på Twitter betyder det givetvis inte att man sympatiserar men den personens alla åsikter. Journalisten gör sig skyldig till ett argumentativt felslut som är väldigt vanligt, nämligen ”Guilt by association” en djupt oärlig beskyllningsteknik.

Sedan lägger sig till och med den annars så frispråkige tennislegenden John McEnroe i debatten och läxar upp Sandgren med en historielektion om trettiotalsspelaren Gottfried von Cramm och nazisterna, samt afroamerikanen Arthur Ashe och sydafrikansk apartheid. Detta i syfte att få den unge Sandgren att förstå att i tennisbanans dubbelkorridor får bara politiskt korrekta åsikter yttras – allt annat döms ut av åsiktspolisens linjedomare.

Visserligen ägnar sig McEnroe inte åt någon historieförfalskning, allt han säger stämmer, men att komma dragande med de gamla spökena nazismen och apartheid är ändå en smula skrattretande. När den provocerande journalisten nämner det senaste ”högerspöket” Charlottsville skrattar följaktligen Tennys Sandgren till av pur förvåning.

Pressen på Sandgren blev ändå till slut för stor, som raderade hela sitt Twitterkonto och deklarerade att han ville försöka skapa ”a version of a clean start”.

Håkan Johansson