abo-raad-lamnar

Foto: Kevin Hackert/Facebook

Inrikes

Terrorimamen Abo Raad: ”Jag har lämnat Sverige”

Publicerad 5/9/2022
Annons

Imamen Abo Raad, som knutits till finansiering av terrorism och är känd från salafistiska Gävlemoskén, har lämnat Sverige. Det berättar han själv på Facebook.

2019 klassade Säkerhetspolisen Abo Raad som ett ”akut hot mot rikets säkerhet” och begärde att han skulle utvisas. Skälen till klassningen är belagda med sekretess, men Raad har kunnat knytas till finansiering av terrorgruppen Islamiska staten.

LÄS ÄVEN: Salafistiske imamen Abo Raad inför rätta på nytt

Abo Raad pekades redan 2013 ut som den militanta islamismens ledare i Sverige, och hyllade året därpå Islamiska statens framgångar i hans hemland Irak.

Omhändertogs och släpptes

I april 2019 omhändertogs Raad tillsammans med sin son och placerades på ett av Migrationsverkets förvar. Ett halvår senare släpptes de båda islamisterna på fri fot igen då Migrationsöverdomstolen ansåg att det fanns risk att de skulle råka illa ut om de utvisades till hemlandet.

Efter frisläppandet gjorde Abo Raad ”entré som en rockstjärna” i sin moské, berättade Sveriges television i ett kritiserat reportage.

LÄS MER: SVT i hyllningsreportage för islamistimam: ”Kramkalas” och ”rockstjärna”

Sedan dess har terrorimamen kunnat stanna kvar i Sverige. Han har bland annat uttryckt stöd för den islamistiska protestvågen mot svenska myndigheter.

”Jag har lämnat Sverige”

Nu har emellertid Abo Raad lämnat Sverige. Det berättar han själv på Facebook.

LÄS ÄVEN: Terrorimam stöder muslimsk protest mot Sverige

”Jag har lämnat Sverige. Beslutet att göra så har varit mitt eget och inte resultatet av övertalning eller påtryckningar från någon annan. Jag har lämnat Sverige på helt egen hand utan stöd, varken praktiskt eller ekonomiskt, från någon svensk myndighet”, skriver den salafistiske imamen.

LÄS MER: Gävles nya ”affischflicka” har kopplingar till radikal moské

”Det har inte varit ett lätt beslut och det är med stor sorg som jag nu skiljts från det land som varit mitt hem de senaste 25 åren. Jag vill rikta mitt tack till det svenska folket som under alla dessa år visat stor öppenhet och värme mot mig”, fortsätter han.

”Känner inte igen Sverige”

Abo Raad konstaterar också att Sverige inte är samma land idag som det var när han kom på 90-talet.

LÄS ÄVEN: Brorson till militanta islamismens ledare vann internvalet i S: ”Jag hatar judar”

”Detta till trots så känner jag inte längre igen staten Sverige. På så sätt är det ett annat land jag lämnar än det jag kom till för 25 år sedan”, skriver han.

Han anser sig också ha blivit utsatt för en ”odemokratisk” process, och fråntagen sina fri- och rättigheter i Sverige.

LÄS OCKSÅ: AVSLÖJAR: Drivande person bakom islamistiskt center i Uppsala dömd för systematisk barnmisshandel

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons