Tewhid-moske-razzia

Bild: Faksimil YouTube.

Utrikes

Terrorkopplad moské stängs i Österrike

Publicerad 11/6/2020
Annons


Efter det muslimska terrordådet i måndags där fyra personer dödades och 24 skadades har den österrikiska regeringen med förbundskansler Sebastia Kurz i spetsen aviserat hårdare nypor mot radikal islam i landet. Nu stängs en moské samtidigt som en muslimsk förening förbjuds. Detta efter att det framkommit att attentatsmannen, 20-årige Kujtim Fejzulai, varit en flitig gäst hos dessa och radikalisats där
.

Beskedet lämnades av landets integrationsminister Susanne Raab vid en presskonferens på fredagen. Samtidigt riktade Wiens polischef och inrikesminister Karl Nehammer kritik mot bland annat hanteringen av Kujtim som släpptes i förtid ur fängelse för tidigare terrorrelaterade brott och felaktigt bedömdes vara rehabiliterad.

Det är Tewhid-moskén i Wien som nu stängts ned. Nedstängningen skedde i samband med en razzia mot lokalerna med tung beväpnade polisstyrkor.

Ensam gärningsman med stort nätverk

Ett stort antal personer har gripits vid polisrazzior misstänkta för indirekt inblandning i terrordådet och ett nätverk kring Kujtim som efter händelserna sköts ihjäl i konfrontation med polis. Ingen av dessa personer tros dock aktivt ha deltagit i dödandet.

På övervakningsbilder är det bara Kujtim som syns springa utmed gatorna och godtyckligt med automatvapen skjuta ihjäl människor han stöter på. En synagoga nära Schwedenplats antas vara det enda på förhand utsedda målet. Där skadades en vaktande polisman allvarligt av Kujtims kulor.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons