Halshuggningen av den 47-årige läraren i förra veckan har väckt avsky i Frankrike. Nu kan muslimska organisationer som förespråkat våld och hat uppösas och polisen har genomfört husrannsakningar mot ett flertal islamisters hem.

Historieläraren Samuel Paty halshöggs på öppen gata efter att muslimer upprörts över att han visat en Muhammedkarikatyr i sin undervisning om yttrandefrihet, något som gjorde att hatet mot honom flödade och en känd muslimsk militant samt en elevs far uttalat en fatwa mot läraren före mordet. Det hatiska budskapet ska även ha spridits via en moskés sociala medier.

LÄS ÄVEN: SVT: Terroroffret ’provocerade fram’ sin halshuggning

I en operation som inrikesminister Gérald Darmanin uppger ska sända ett meddelande till republikens fiender om att de inte kommer få en minuts respit, genomförde fransk polis på måndagen husrannsakningar mot dussintals militanta islamisters hem.

Samtidigt uppges omkring 80 utredningar om näthat som uttryckts i samband med Patys lektion pågå. Man tittar även närmare på specifika muslimska grupperingar som kan upplösas efter att ha förespråkat våld och hat.

LÄS ÄVEN: Lärare halshuggen i terrorattack i Paris – chockerande bilder sprids på Twitter

Ytterligare en konsekvens av mordet är att man förbereder utvisningen av 231 utlänningar som förekommit på regeringens lista över misstänkta religiösa extremister.

”Islam en religion i kris”

I ett tal i början av oktober, i samband med att ett lagpaket mot separatism presenterades, sa den franske presidenten Emmanuel Macron att islam är en religion i kris i hela världen och inte bara i Frankrike.

LÄS ÄVEN: Förmodat terrorattentat i Paris vid Charlie Hebdos gamla lokaler

Med paketet vill man bland annat stoppa systemet med att imamer verksamma i Frankrike utbildas i länder som Turkiet och Marocko, införa skolplikt från tre års ålder och tillåta hemundervisning endast för barn med hälsoproblem.