Terrorns skugga över julen

414 Shares

➤ KRÖNIKA Den brittiska regeringen uppmanar sina medborgare att vara vaksamma vid julmarknader i Tyskland och Frankrike och åtta andra europeiska länder, bland annat Sverige. Kring flera marknader har betongsuggor ställts ut. Vad har dessa länder gemensamt? De har alla haft en ansvarslös massinvandring från islamvärlden – och de har drabbats av islamistisk terror.

Man bör komma ihåg att Taimour Abdulwahhab, den misslyckade självmordsbombaren som attackerade Stockholm 2010, gjorde det mitt i julhandeln. Hade han lyckats hade 30 eller 40 människor kunnat dö i explosionen, visade en undersökning av amerikanska FBI. Det är inte osannolikt att det fanns en tanke med slå till vid denna tid.

Den 19 december 2016 dödades ett dussintal och ett femtiotal skadades när en lastbil körde rakt in i marknaden vid Kaiser Wilhelm-kyrkan i Berlin. Jihadisten som körde lastbilen, Anis Amri, använde alltså samma metod som jihadisten i Nice den 14 juli samma år och Rakhmat Akilov på Drottninggatan i Stockholm 7 april 2017.

I ett videoklipp uppmanade Anis Amri sina ”muslimska bröder” i Europa att slakta kristna ”grisar”. Han kallar de kristna ”korsfarare”, trots att dem som han dödade inte har rest någonstans utan befinner sig i sina egna länder. Det är jihadisten Anis som har rest från sitt islamiska hemland Tunisien för att söka asyl i det sekulära och kulturkristna demokratierna i Europa och lönar dem på detta sätt.

I slutet av november försökte en tolvårig (!) pojke med irakiskt ursprung placera en spikbomb vid en julmarknad i Ludwigshafen. Pojken uppges ha varit ”radikaliserad”. Det är vanligt att jihadister utnyttjar barn eftersom dessa inte drar till sig misstänksamhet.

Nyligen, i staden Witzenhausen Tyskland, greps en 38-årig invandrare från Libyen på en julmarknad. Han hotade folk med yxa medan han skrek Allahu akbar. Förra året greps fyra män vid räder i Sheffield i Storbritannien. Männen misstänktes för att ingå en islamistisk grupp som höll på att bygga bomber i syfte att attackera julmarknader.

Terrorgruppen Islamiska Staten hade gett ut en varning om att attackera julmarknader i Storbritannien. IS publicerade bilder av blodiga knivar, en jultomte på väg att slaktas och budskapet ”Vi skall förgöra ert land”.

Betongsuggorna, antiterrorskydden, har av häcklare kallats ”mångfaldsskydd”. Man vill väl säga att jihadterrorn delvis är en följd av europeiska ledares naiva mångfaldsvurmande. Om man varit mera vaksam vid gränserna, och inte haft den riskfyllda och ansvarslösa asylpolitik som vi haft, så hade det varit mera tryggt i våra länder idag. Och julen kunde handla om trevliga saker, inte islamistisk terrorism.

Den största jihadattacken mot en julmarknad i Europa någonsin kunde ha skett julen år 2000. En grupp jihadister, trogna Usama bin Ladin, planerade då att bomba julmarknaden vid katedralen i Strasbourg.

I gruppen ingick den algeriske jihadledaren Said Arif som då var gift med en svensk konvertit till islam, Anna Sundberg. Hon har numera lämnat islam och berättar om händelsen i sin självbiografiska bok Älskade terrorist, som kom ut 2016.

Tysk och fransk polis kom gruppen på spåren och kunde stoppa attacken. Hos jihadisterna hittade de en spaningsvideo som visade marknaden full med folk. En röst på arabiska kallade dem ”fiender till Allah”. Rösten, som tillhörde en av jihadisterna, sade också ”Denna katedral är Allahs fiende”.

Attackerna mot julen bör ses i ett större sammanhang, som en del i den islamiska fundamentalismens krig mot väst. Julen ses som den största kristna högtiden och en symbol för den västerländska kulturen.

Inför julen 2015 skedde en attack i USA. Jihadisten Syed Farook attackerade en julfest som anordnats av hans arbetsplats i San Bernardino, Kalifornien. Han fick stöd av sin hustru Tashfeen Malik. Tillsammans sköt de ihjäl 14 amerikaner.

Syed Farook hade pakistanskt påbrå och var en hängiven muslim som gärna besökte San Bernardino-moskén. Han hade mött den kvinnliga jihadisten Tashfeen Malik på nätet. De gifte sig i Saudiarabien.

Paret uppträdde professionellt under attacken. De var lugna och beslutsamma och var klädda i soldatmundering. Amerikansk polis menar att det var just hatet mot julen som fick dem att slå till där och då.

Att Islamiska Staten, Al-Qaida eller någon annan terrorgrupp tar på sig ansvaret för en attack betyder inte att jihadisterna styrs av den ena eller andra gruppen. När en grupp är utslagen, kommer det en annan. Ytterst är det den islamiska fundamentalismens föreställning om krig för att upprätta en islamisk stat och göra islam mäktigt som inspirerar jihadisterna.

I Dickens julsaga var Scrooge skurk eftersom han föraktade julen och inte ville dela med sig. När han önskades god jul svarade han med ”Bah, humbug!” Men han omvände sig, blev god och lovade att hedra julen så länge han levde.

Att någon skulle hata julen så pass att han massakrerade människor – män, kvinnor och barn – på en julmarknad i Europa (!) hade nog inte Dickens kunnat föreställa sig. Innanför det hårda och cyniska skalet hade Scrooge ett hjärta. Och han visste vad julen handlade om. Han behövde bara bli påmind.

Fotnot: Denna artikel skrevs innan terrordådet mot julmarknaden i Strasbourg på tisdagen som skördade minst fyra dödsoffer och ett flertal skadade och som förefaller ha haft islamistiska motiv.

414 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.