Sommaren 2011 greps den våldsbejakande kommunisten och journalisten Martin Schibbye och hans fotograf Johan Persson i Etiopien, dit man rest olagligt och anslutit sig till den terrorstämplade OLNF-gerillan. Nu blir händelserna spelfilm.

Officiellt var uppdraget att göra ett anti-kaptalistiskt, anti-postkolonialistiskt och anti-imperialistiskt reportage upphängt på det svenska företaget Lundin Petroliums närvaro i Ogaden-provinsen.

Revolutionsromantisk pojkdröm
Snart tog emellertid ungdomens revolutionsromantik över sinnena hos den svenska duon. Man filmade sig själva på hotellrum i Somalia där man planerade inresan i Etiopien och talade om att man behövde ha mer vapen än alla andra där nere. Man filmade också sig själva ute i terrängen som revolutionära gerillasoldater poserande med kalasjnikov-automatvapen.

Skottskadades och greps
Schibbyes och Persson gästspel som Che Guevara-befriare blev emellertid kort. Snart hamnade man i eldstrid med etiopiska styrkor, greps och fängslades, Schibbye fysiskt oskadd men Persson med en skottskada i armen.

Dömdes för terrorbrott
Paret ställdes inför rätta och dömdes av etiopisk domstol som terrorister till långa fängelsestraff för samröret med ONLF-gerillan. Efter starka internationella påtryckningar och efter att de två terrordömda svenskarna krupit till korset och bett om nåd, frigavs de och kunde efter ett drygt år återvända till Sverige.

Firades som hemvända hjältar
Här mottogs de som hjältar av en journalistkår som till ansenlig del själva består av personer med egna röda revolutionsdrömmar som de lagt på hyllan för en bekvämare redaktionstillvaro men som de nu kunde få uppleva genom proxy.

Kritiken drunknade
Endast ett fåtal opinionsbildare påpekade att de båda svenskarna faktiskt gjort sig skyldiga till det samröre med terrorister som de dömts för och även illegalt vistats i Etiopien. Endast ett fåtal påminde om att Martin Schibbye har ett förflutet som våldsbejakande revolutionär kommunist. Kritiken drunknade i det stora mediala hyllningsbruset.

Gav ut bok
Ett par år senare kom Schibbye och Persson ut med en bok, 438 dagar, där man ger sin egen tillrättalagda version av resan till Etiopien och vad som där tilldrog sig. Boken sålde bra i svenska vänsterkretsar och ska nu dramatiseras som spelfilm.

Blir film
I huvudrollerna som Schibbye och Persson kommer publiken att få se Gustaf Skarsgård respektive Matias Varela. För regi och manus står de välkända vänsterradikala kulturprofilerna Jesper Ganslandt och Peter Birro. Filmen spelas in i Sverige och Sydafrika och finansieras med svenska skattepengar via Svensk Filmindustri, SF.

Att döma av filmmakarnas uttalanden kommer filmen att sakna kritiska perspektiv och i stället ges karaktären av ett revolutionsromantiskt hjälte-epos där tittarna får sig till livs en globalpolitisk vänsteranalys kombinerad med ett personligt porträtt av två ideologiskt drivna mäns starka vänskap i farans stund.

”Viktig historia att berätta”
Manusförfattaren Peter Birro säger så här i ett pressmeddelande till SVT Kulturnyheterna om varför han engagerat sig i att göra filmen:

– Johans och Martins historia är så viktig för mig att berätta eftersom den ställer en massa obekväma frågor om Sveriges roll i världen. Men framför allt så handlar det om deras vänskap, om hur man överlever i en livsfarlig situation och om de omöjliga val man tvingas göra för att rädda sitt liv, när man inser att man blivit brickor i ett storpolitiskt spel.

438 dagar går upp på svenska biografer hösten 2019.