Faksimil Twitter

Utrikes

Tesla återkallar 285 000 bilar – ökar plötsligt farten på eget bevåg

Publicerad 6/27/2021
Annons

Bilar från Tesla rapporteras ha varit involverade i ett stort antal olyckor i Kina på senare tid. Detta har nu lett till att företaget kallar tillbaka hela 285 000 bilar, på grund av fel i farthållarens mjukvara.

Programmeringsfelet uppges göra att bilarna plötsligt kan öka farten, vilket lätt riskerar resultera i en kollision. Nästan samtliga av de återkallade bilarna, 93,7 procent, har tillverkats i företagets fabrik i Shanghai, uppger Wall Street Journal.

Under de senaste månaderna har Tesla fått utstå en stor mängd klagomål i sociala medier i Kina. I april blev det en stor skandal då en kvinna, klädd i en T-shirt med texterna ”Bromsarna fungerar inte” och ”Osynlig mördare” klättrade upp på taket av en Model 3 under bilexpot Auto Shanghai. Hon hävdade att felaktiga bromsar lett till att hennes föräldrar skadats i en bilolycka.

LÄS ÄVEN: Tesla på autopilot körde in i träd – två döda

Skandal vid Auto Shanghai

En videoupptagning från händelsen blev snabbt viral och hade inom loppet av några timmar setts av över 150 miljoner kineser, skriver Wall Street Journal. Uppmärksamheten ledde först till att företaget i sociala medier citerade en polisrapport som hävdade att kvinnans föräldrar hade kört för fort vid olyckstillfället.

Detta ledde dock bara till ytterligare klagomål där högt uppsatta partimedlemmar påtalade att Tesla måste ta denna ”storm av klagomål” från sina kinesiska kunder på allvar. Kort därpå publicerade företaget en ursäkt och lovade bättring.

Den kommunistiska diktaturen är en viktig marknad för Tesla. Var fjärde bil företaget tillverkar säljs i Kina. Under maj månad sålde företaget 33 463 lokaltillverkade bilar i den kommunistiska diktaturen, uppger CNBC.

I och med att beslutet om återkallandet av fordonen blev publikt föll Teslas aktievärde under fredagen med 1,17 procent, uppger DN.

LÄS ÄVEN: STUDIE: Tesla värre för klimatet än dieselbil

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons