Den vänsterliberala boulevardtabloiden Expressens kritiserade chefredaktör meddelar på fredagen att han avgår med omedelbar verkan. Enligt uppgift sker det på eget initiativ men Mattssons redaktörskap har kantats av en rad blåsväder.

Expressen fick svidande kritik från flera håll när man valde att hänga ut privatpersoner med namn och bild som brottslingar därför att de uttryckt invandringskritiska åsikter i sociala medier och kommentarsfält. Stor uppmärksamhet fick det också när Mattsson fälldes i domstol för olaga vapeninnehav.

Tidningen har under Mattssons ledning också fällts för en rad pressetiska övertramp, bland annat uthängningar som gjordes i samband med #metoo-dreven. Expressen är den tidning som fällts för flest sådana publiceringar.

Mattsson vill i nuläget inte berätta vad han ska göra i stället men lämnar av allt att döma inom kort tidningen helt och hållet.

Vem som övertar chefredaktörskapet är oklart. Under en övergångsperiod kommer ledningsarbetet att delas mellan Klas Granström som tillförordnad chefredaktör och tidningens kulturchef Karin Olsson som ställföreträdande ansvarig utgivare.