”Tidelagsskulptur” skapar kulturdebatt i Frankrike

Delningar

➤ Ett verk av den holländske konstnären Joep van Lieshout delar just nu det franska kulturetablissemanget. Verket är ytligt sett ett hus. Det är dock formgivet på ett sätt så att det liknar en man som idkar tidelag, dvs har sex med ett djur.

Även verkets namn, Domestikator, menar många för tankarna i den riktningen – ”domesticera” är ett begrepp som används i betydelsen att människan tämjer djur.

Verket skulle ursprungligen ha ställts ut i Tuilerieträdgården utanför Louvren i Paris. Museichefen Jean-Luc Martinez fick dock kalla fötter och rev upp beslutet. Han anser att verket är ”för grovt” för att lämpa sig att ställas ut på den aktuella platsen.

I stället har arrangörerna för konstmässan FIAC, som just nu pågår i Paris, förbarmat sig över van Lieshout kontroversiella verk och ställer nu ut det vid museet Centre Pompidou.

Konstnären kommenterar uppståndelsen kring hans verk med att det är upp till betraktaren att avgöra vad verket föreställer. Själv tycker han sig se två rugbyspelare.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.