Salafism, en radikal och fundamentalistisk inriktning av sunnitisk islam, är ”inte konstigare än random frikyrkorörelse”. Det hävdar tidigare Expo-profilen Bilan Osman i inlägg på det sociala mediet Twitter.
Bakgrunden till utspelet är ett antal artiklar som Expressen publicerade i söndags och måndags om den radikale imamen Ramsis James ”Moosa” Assal, som är verksam i Stockholms västra förorter. Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att det budskap Assal predikar för sina tiotusentals muslimska anhängare ”kommer i konflikt med demokratin”.
LÄS ÄVEN: Folkbildning eller skadlig vidskepelse?
– Han är en tongivande predikant för den salafistiska inriktningen, säger Ranstorp till Expressen.
”Antimuslimskt” vara emot salafism
Men nu rycker Bilan Osman, tidigare Expo-profil och krönikör på Svenska dagbladet, ut och försvarar ”Moosa”. I en tråd på Twitter avfärdas såväl Ranstorp som journalisten Sofie Löwenmark med epitetet ”twitterkrigarna”.
”Vi ponerar att Moosa är salafist – OCH? Det är enbart i ett antimuslimsk samhälle det ses med misstänksamhet. Salafism är 1) brett och inbegriper nästintill allt och ingenting och 2) inte konstigare än random frikyrkorörelse”, twittrar Bilan Osman bland annat.
LÄS MER: Alexander Bengtsson efter Expo: ”Jag fick ett andligt uppvaknande”
Den salafismförsvarande tråden har gillats av såväl Morgan Finssiö, som är ”researcher” på Expo och tidigare kollega till Osman, som av Miljöpartiets riksdagskandidat Kinna Skoglund. Skoglund står på plats sex på MP:s Göteborgslista.
Detta är salafism
Salafism är en bokstavstrogen inriktning av sunniislam, där den troende strävar efter att gå tillbaka till den tolkning av religionen som förfäderna tillämpade under 600-talet. Bland salafister ses salafismen som den enda riktiga och sanna versionen av islam. Salafism brukar starkt förknippas med våldsbejakande islamism och terrorism.
LÄS ÄVEN: Expo: Vi ska ”göra det obekvämt” för alternativmedia
Förra året publicerade sajten Doku tillsammans med Expressen en längre artikel med tidigare salafisten och terrorsympatisören Anas Khalifa. I den berättar Khalifa att han idag tar avstånd ifrån sina tidigare åsikter. Han kallar i intervjun salafismen för ”cancer”.
– Inom den muslimska communityn finns denna cancer. Överallt. Speciellt online, säger Khalifa i artikeln.
LÄS OCKSÅ: Burka-kvinnan sponsras av företag – vill sälja barnvagnar till muslimer
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.