Sveriges kyrkor borde sluta döpa dem som fått avslag på sina asylansökningar och försöker konvertera till kristendomen för att få stanna. Det skriver den liberale riksdagsledamoten och tidigare Expo-profilen Fredrik Malm.

Tidigare i månaden slog den brittiske pastorn Matthew Firth larm om ”en industri av asyldop” inom Church of England, där män från Syrien och Iran som fått avslag på sina asylansökningar söker sig till kyrkan för att konvertera till kristendomen.

LÄS OCKSÅ: Afghansk man blev frälst efter utvisningsbeslut – nu dömd för flera våldtäkter mot sjuårig flicka

Enligt den brittiske pastorn noterade han att en muslimsk man som stod bakom arrangemangen, där proffsfotografer hyrdes in och migranter föstes in i kyrkan för att döpas på ”löpande band”. Allt för att skapa en ”kristen profil” för de nydöpta männen, så att de skulle kunna lämna in en ny asylansökan.

– Du vet jag såg saker, hur det smusslades i fickorna, hur människor stack till honom pengar, berättade Matthew Firth för The Telegraph.

Samma dag meddelade den brittiska regeringen att uppgifterna om migranter som konverterar för att få uppehållstillstånd ska utredas. Matthew Firth har nu lämnat Church of England och är verksam i en annan kyrka istället.

”Vänta med att döpa”

Nu sällar sig den liberale riksdagsledamoten Fredrik Malm även han till kritikerna. Han föreslår i en debattartikel i Expressen att Sveriges kyrkor ”väntar med att döpa tills asylprocessen är över och man fått ett besked”.

Den 46-årige liberalen pekar i synnerhet ut Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan som de aktörer som ägnar sig åt att döpa asylsökare som fått avslag. Han varnar för att de frikyrkliga samfunden riskerar ”bli en parallell väg till uppehållstillstånd”.

Det finns ett flertal dokumenterade fall de senaste åren där asylsökare som fått stanna efter att ha påstått sig konverterat, begått grova brott i Sverige. Bland annat en man som 2019 högg ihjäl sin fru. Han hade tre år senare fått asyl efter att ha påstått sig konverterat till kristendomen.

LÄS OCKSÅ: Högg ihjäl sin fru och skyllde på rasist – får stanna i Sverige

Fredrik Malm har en bakgrund i den vänsterextrema rörelsen. I början av 2000-talet arbetade han för Expo och skrev bland annat SD-fientliga artiklar tillsammans med grundaren Stieg Larsson.

Det gör att många i vänstermiljön blir extra arga på honom för att han skriver en debattartikel om att det är problematiskt att kyrkor hjälper asylsökare att konvertera för att slippa utvisning.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Åtalad för våldsdåd mot italiensk turist blev KRISTEN – fick STANNA i Sverige