Feministiskt initiativs tidigare partiledare Victoria Kawesa har polisanmälts för misshandel. Det berättar hon själv i ett inlägg på Facebook.

Enligt Kawesa blev hon 11 januari i år utsatt för ett ”afrofobiskt hatbrott” på en tunnelbanestation i Stockholm. Händelsen ska ha utspelat sig i samband med att den 42-åriga tidigare Fi-ledaren försökte passera spärrarna.

”En vit medelåldersman framför mig, vänder sig om och stoppar mig mitt i spärrarna och säger till mig ’åk på ditt eget kort’. Jag står mellan spärrarna, de slår mig hårt i ryggen. Han blockerar min väg. Förvånat säger jag ’Men jag har kort’, och är på väg att visa honom, men hinner inte ens”, skriver Kawesa i sitt inlägg.

Den feministiska profilen hävdar att hon därefter knuffades av mannen som även ska ha kallat henne för nedsättande tillmälen med anspelning på hennes hudfärg. Hon berättar också att hon slog tillbaka för att hon ”vägrar bli kränkt, rädd och nedtryckt”.

Enligt Kawesa anmälde mannen henne för misshandel och hon valde då att göra en motanmälan om misshandel med hatbrottsmotiv. Hon skriver att hennes anmälan nu lagts ned men att hon fortfarande är misstänkt för misshandel av mannen. Det är något hon reagerar starkt på:

”Jag är trött på den institutionella rasismen hos polisen, vardagsrasism, hat och hot mot svarta/bruna människor”, skriver Kawesa.

”Jag är trött efter 34 år i Sverige, att ständigt bära skulden och bli offer för samhällets strukturella rasism som genomsyrar alla myndigheter”, fortsätter hon.

Bekräftas av polisen

Sören Danielsson på polisen i Globen bekräftar för Samhällsnytt att man har en anmälan och motanmälan gällande misshandel från den aktuella dagen.

– Det var på stationen i Bagarmossen. Sedan har man tagit tunnelbanan och mött upp polisen i Björkhagen, berättar han.

Enligt polisens händelserapport larmades polisen till Björkhagens station klockan 17:35.

Danielsson kan på grund av förunder­sökningssekretess inte avslöja om det är Kawesa anmälan handlar om. Däremot kan han bekräfta alla omständigheter kring händelsen; som tidpunkten, att det var en man och en kvinna inblandade och att båda personerna är födda på 70-talet.

– Läser man båda anmälningarna så stämmer de hyggligt överens ändå på något sätt. Man kan se att det är samma händelse. Det har blivit någon form av konflikt i samband med att man ska gå genom spärren, säger Sören Danielsson.

Tidigare dömd

Den 22 december ifjol dömdes Victoria Kawesa för upphovsrättsbrott sedan hon plagierat Therese Svensson, doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

I samband med en så kallad genuskonferens i Linköping 2016 använde Kawesa material från en vetenskaplig artikel och en magisteruppsats som Svensson skrivit, utan att citera eller referera till dessa.

Att Kawesa utreddes för brott blev känt kort efter att hon valts till partiledare för Feministiskt initiativ i mars förra året. Hon avgick från posten i september, efter mindre än ett halvår som partiledare.

Kawesa dömdes att betala 50 dagsböter à 300 kronor och 6 000 kronor i skadestånd till Therese Svensson. Domen uppmärksammades av bland annat Göteborgs universitet.

Samhällsnytt har sökt Victoria Kawesa som inte vill ge några fler kommentarer till händelsen. Hon berättar att hon vänt sig till advokat för att överklaga beslutet att lägga ned hennes anmälan om misshandel.

LÄS MER: Tidigare FI-partiledaren Victoria Kawesa dömd för upphovsrättsbrott

LÄS MER: Kawesa avgår efter skandalkantad partiledardebut

LÄS MER: Partitopp åtalas för upphovsrättsbrott