På fredagen meddelade Södertörns tingsrätt dom i det uppmärksammade misshandelsmålet mot Feministiskt Initiativs tidigare partiledare Victoria Kawesa. FI-politikern klarar sig undan med villkorligt fängelsestraff och dagsböter.

Det var i mars i år som något slog slint för Kawesa i samband med att hon utan att betala tog sig igenom spärren till Bagarmossens t-banestation i södra Stockholm. En annan resenär uppmärksammade FI-politikerns plankning och sade ifrån.

LÄS MER: Här plankar FI:s Kawesa och misshandlar förbipasserande – läs polisens förundersökning

Då brast det för Kawesa som gick till såväl fysisk som verbal attack mot resenären. Mannen fick motta sparkar och slag och högljudda anklagelser om att han var rasist.

LÄS MER: Tidigare Fi-ledare anmäld för misshandel i t-banan

Väktare tvingades ingripa och händelsen ledde till en polisanmälan mot Kawesa, som i sin tur gjorde en motanmälan. Polisen ansåg dock att det inte fanns någon grund för FI-politikerns motanmälan som därför lades ned.

Alltsammans fångades på övervakningsfilm och av den framgår att grund däremot fanns för anmälan mot Kawesa. I början av veckan hölls rättegång och på fredagen meddelades alltså dom.

Brottsrubriceringen är misshandel av normalgraden och påföljden stannar vid villkorlig fängelsedom och dagsböter på 36 000 kronor. Kawesa slipper betala det skadestånd som brottsoffret begärt på 5000 kronor men ska däremot utge en ersättning på 2395 kronor för de glasögon som hon slog sönder för målsäganden.

Kawesa har erkänt handlingarna men hävdat att hon handlade i nödvärn och därför borde slippa straff. Domstolen har dock inte funnit att någon nödvärnssituation förelegat.

Bland annat har Fi-politikern hävdat att mannen hon misshandlade ska ha kallat henne för ”smutsig negerhora”. Det saknas belägg i bild- och ljudupptagningar från händelsen som styrker att mannen skulle ha sagt något sådant.

Men även om så vore fallet är ärekränkning av det slaget inte något man kan åberopa nödvärnsrätten för i samband med att man gett sig på personen fysiskt. Det slår tingsrätten fast i domskälen.

Tidigare dömd
Kawesa är tidigare dömd för upphovsrättsbrott i samband med att hon plagierade en genusteoretikers avhandling och använde den vid föreläsningar under förespegling om att den var hennes egen. Hon tvingades i samband med den skandalen lämna sitt uppdrag som ledare för det lilla radikalfeministiska partiet.

LÄS ÄVEN: Partitopp åtalas för upphovsrättsbrott
LÄS ÄVEN: Kawesa avgår efter skandalkantad partiledardebut
LÄS ÄVEN: Tidigare FI-partiledaren Victoria Kawesa dömd för upphovsrättsbrott