Eskil Erlandsson
Inrikes

Tidigare landsbygdsministern utreds av åklagare för sexuella ofredanden

Publicerad 3/13/2019
Annons

Som Samhällsnytt tidigare berättat har riksdagsledamoten och före detta landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) fått lämna sin plats i riksdagen efter att flera kvinnor berättat att de utsatts för oönskade sexuella närmanden från ex-ministern. Nu har åklagare beslutat att inleda en förundersökning för att utröna om Erlandsson ska ställas inför rätta.

Uppgifter har under en längre tid florerat om Erlandssons olämpliga uppträdande mot kvinnor. Men nyligen trädde två M-kvinnor fram och bekräftade att de utsatts. Följden blev att Erlandsson fick ställa sin riksdagsstol till förfogande och att hans politiska karriär troligen är över.

LÄS MER: Tidigare C-ministern får lämna riksdagen efter anklagelser om sextrakasserier

Nu kommer signaler om att skandalen även kan komma att rendera Erlandsson rättsliga påföljder. Detta efter att åklagarmyndigheten beslutat inleda förundersökning om sexuellt ofredande med anledning av de uppgifter som de utsatta kvinnorna lämnat.

Formellt är Erlandsson inte misstänkt för brott förrän åklagaren slutfört förundersökningen och eventuellt kommit fram till att åtal ska väckas. Skulle Erlandsson åtalas och fällas riskerar han fängelse i som mest två år. Den vanligaste påföljden i mindre allvarliga fall är dock böter.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons