25-årige Jim Holmgren, tidigare medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR), frias från anklagelser om att ha planerat genomföra bombattentat. Däremot döms han för bland annat grovt vapenbrott. Det har Skaraborgs tingsrätt beslutat.

Det var i november förra året som polisen genomförde en husrannsakan mot Jim Holmgren i Falköpings kommun. Anledningen var att Säkerhetspolisen (Säpo) bland annat upptäckt att han beställt misstänkta kemikalier via internet. Säpo hade på grund av 25-åringens politiska bakgrund som aktiv i NMR haft honom under uppsikt.

Vapen och ammunition

Vid husrannsakan påträffades inga bomber eller sprängmedel. Däremot hittades kemikalier som skulle kunna användas för framställning av sprängmedel. Dessutom påträffades digitala dokument som handlar om hur man tillverkar bland annat sprängmedel.

Polisen hittade även en svartkrutsrevolver, ammunition, tändhattar, 3D-printade vapendelar, 3D-skrivare samt utrustning för tillverkning av ammunition och tändhattar.

LÄS MER: Man med NMR-koppling misstänks ha förberett grovt brott

Inte minst med tanke på Holmgrens tidigare medlemskap i en nynazistisk gruppering, uppstod misstankar om att han planerat genomföra någon form av attentat. 25-åringen dementerade i förhör misstankarna, och förklarade polisens fynd med sitt stora intresse för vapen och kemikalier.

Inga ”konkreta planer”

Tingsrätten har nu dömt Jim Holmgren för grovt vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Påföljden blir tre och ett halvt års fängelse.

Däremot frias han från åtalspunkten grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Tingsrätten skriver att det inte finns något som ”klart visar” att Holmgren ”haft några mera konkreta planer på att åstadkomma en explosion med fara för annans liv och hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom”.

LÄS ÄVEN: SSU-toppen: SD och NMR ”verkar för samma sak”