På tisdagsmorgonen meddelade Österrikes regering att minst en av de terrorister som slog till i Wien på måndagskvällen har kopplingar till IS. Nu publiceras även bild och namn på personen i österrikisk media. Det rör sig om en 20-årig invandrare med österrikiskt medborgarskap som släpptes i förtid från fängelset i fjol där han avtjänat straff för medlemskap i en terroristorganisation. Han sköts på måndagskvällen ihjäl i konfrontation med polis.

Kujtim Fejzulai var av albanskt ursprung och pekas ut som anhängare av terroristorganisationen Islamiska staten. Han ska efter frigivningen ha stått under övervakning av Österrikes säkerhetstjänst, rapporterar Kronen Zeitung, men kunde trots det delta i måndagens terrordåd.

LÄS ÄVEN: Islamiska staten misstänks för terrordådet i Wien

I sociala medier cirkulerar bilder på Kujtim som uppges vara publicerade av honom själv på ett Instagramkonto strax innan terrordådet. På bilden har han delvis maskat sitt ansikte och poserar med machete, pistol och ett automatvapen av typ Kalasjnikov.

Svurit trohet till IS

Kujtim har enligt österrikisk media ett kriminellt förflutet med kopplingar till muslimsk terrorism. Han släpptes från fängelse i december 2019 efter att ha avtjänat 22 månader för medlemskap i en terroristorganisation och försökt resa till Syrien för att ansluta sig till IS.

Frigavs i förtid

Frigivningen skedde i förtid med motiveringen att han inte bedömdes utgöra något hot. ”Oförmögen att utföra en attack” uppgav frigivningsnämnden.

I samband med en husrannsakan i Kujtims bostad efter terrordådet påträffade polisen IS-relaterat videomaterial. Det framgår av uppgifter i österrikisk media att Kujtim kort innan terrordådet svurit trohet till IS nya ledare Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi.

LÄS ÄVEN: Flera döda och stort antal skadade i terrorattack i Wien – terrorister på fri fot

authorimage