akesson-kristersson-lagbok
Inrikes

Tidöavtalet i fara om regeringen islamanpassar svensk lag

Publicerad 8/2/2023
Annons

De tre allmänborgerliga partierna i regeringen vill med hänvisning till hotet från islam inom och utanför Sverige anpassa den svenska ordningslagen efter muslimsk sharia. Men för att sitta kvar behöver man fortsatt stöd från Sverigedemokraterna, vars trovärdighet inför väljarna skulle ta allvarlig skada om man inte gör allt som står i partiets makt för att stoppa att den invandringsrelaterade islamiseringen av Sverige gör sitt intåg också i lagstiftningen.

Sverigedemokraterna har kommunicerat skarpa invändningar mot regeringens förslag att förändra den svenska ordningslagen i enlighet med muslimska krav, som innefattar – men inte är begränsade till – ett förbud mot att bränna exemplar av Koranen i protest mot den kontroversiella religionsideologin.

Frågan ligger formellt utanför Tidöavtalet som reglerar samarbetet mellan SD och de tre regeringspartierna. Men för Sverigedemokraterna kan det bli svårt att möta sina väljare med detta som enda argument om man medverkar eller förhåller sig passiv till vad många menar är det första steget i införandet av sharialagar i Sverige.

Nya förbudskrav staplas på gamla

Från landets allt fler moskéer kommer nu krav på förbud mot alla former av islamkritik, exempelvis satirteckningar, som muslimer kan finna förolämpande. I många muslimskt styrda länder, där majoriteten av de muslimska migranterna i Sverige har sitt ursprung, är islamkritik belagd med dödsstraff. Man förstår därför inte hur det kan vara tillåtet här.

Hotet från muslimska grupperingar inom och utanför Sveriges gränser beskrivs nu av statsminister Ulf Kristersson (M) som ”det allvarligaste läget sedan andra världskriget”, ett eko av vad SD-ledaren Jimmie Åkesson skrev i en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet redan 2009.

Svenska Natomedlemskapet i fara

Utöver den eskalerande risken för våld och terror, äventyrar de islamkritiska manifestationerna också Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, då Turkiets islamistiska regering med president Erdogan i spetsen meddelat att man inte är redo att säga ja till Sverige i militäralliansen. Det handlar inte bara om koranbränningarna men dessa har bidragit till den politiska förbistringen.

Den svenska regeringen ser därför ingen annan lösning än att gå de islamistiska krafterna till mötes, dels för att desarmera vålds- och terrorhotet och dels för att säkra det svenska Natomedlemskapet. Men för stödpartiet SD är detta något som går på tvärs med partiets innersta DNA.

Oklart om SD är berett att fälla regeringen

Partiets företrädare har hittills varit tydliga med att man inte accepterar några begränsningar av yttrandefriheten i Sverige för att blidka vare sig Erdogan eller muslimska krafter som hotar Sverige. Man har emellertid inte bekräftat att denna icke-acceptans ska uppfattas som liktydig med att man är beredd att fälla regeringen.

För Sverigedemokraterna utgör situationen ett dilemma. Å ena sidan skulle en aktiv eller passiv medverkan till lagändringar i sharia-riktning ge upphov till en historiskt svår svekdebatt att återhämta sig från. Den passiva medverkan skulle bestå i att man röstar nej i riksdagen men inte väcker något misstroendevotum när regeringen söker sig över blockgränsen till Socialdemokraterna för att få igenom lagändringarna.

Å andra sidan skulle ett SD-initiativ till att fälla regeringen innebära att man gör gemensam sak med de rödgröna partierna och att, givet hur opinionssiffrorna ser ut, ett nyval resultera i att Sverige fick tillbaka Magdalena Andersson som statsminister med allt vad det innebär för Sveriges politiska framtid på en rad andra viktiga områden. Åkesson. Jomshof och de andra måste bedöma vilket av de två alternativen man tror skulle skada partiet mest respektive minst på kort och lång sikt.

En icke namngiven ’central företrädare’ för Sverigedemokraterna säger till Expressen att ”vi har inget egenintresse att bidra till ett försämrat samarbetsklimat eller säkerhetspolitiskt läge. Med det sagt, när islamister vill begränsa våra rättigheter så är det inget vi kan tumma på”.

Regeringen söker stöd över blockgränsen

Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) meddelade på en pressträff att man kommer att driva igenom de kontroversiella lagändringarna även om man inte får med sig Sverigedemokraterna men föredrar om man får med sig samarbetspartiet på detta.

– Vilka utredningar som eventuellt tillsätts om ny lagstiftning är en fråga som regeringen äger helt och fullt själva. Sedan är vi måna om att göra sådana här komplicerade saker i så brett stöd som möjligt, sade Kristersson på en pressträff nyligen.

Regeringen har redan sträckt ut en hand över blockgränsen, i bland annat riksdagens justitieutskott, för att säkra ett parlamentariskt stöd även utan Sverigedemokraterna. Man räknar med att få med sig i varje fall Socialdemokraterna. Partiet är idag beroende av att hålla sig väl med muslimska aktörer och hörsamma deras krav då en allt större andel av väljarunderlaget utgörs av personer med muslimsk invandrarbakgrund.

Statsvetare: SD kommer att vika ned sig

Politiska bedömare tror att regeringen också kommer att driva igenom de här lagändringarna med ett ”snabbspår” och inte låta de ta den tid av utredande och remisser som annars är praxis när viktiga lagändringar ska genomföras. Även en sådan forcerad process tror man att socialdemokraterna kommer att säga ja till.

Statsvetaren Tommy Möller säger i en kommentar till Expressen att han inte tror att Sverigedemokraterna vågar köra ända in i kaklet och utlösa en regeringskris, utan kommer att vika ned sid i skarpt läge:

– De är knappast beredda att släppa fram en S-ledd regering, som dessutom delar uppfattningen om en lagändring. Då är det mer sannolikt att man väljer att bli ett mer uttalat oppositionsparti. Men frågan är om man är redo att ge upp det omfattande samarbete och inflytande man har över många områden. Det troliga just nu är nog att man inte hamnar där, utan hittar en annan lösning.

LÄS ÄVEN: Islam är fortfarande vårt största utländska hot

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons