Mot bakgrund av hur allvarlig situationen med den systemhotande gängkriminaliteten blivit, och hur den tar sig allt djupare in i samhällskroppen, vill Tidöpartierna se över om Försvarsmakten kan bistå polisen med mer än bara saker som personal och utrustning samt helikoptertransporter.
I förra veckan fick Försvarsmakten och Polismyndigheten i uppdrag att fördjupa sitt samarbete, vilket handlar om att Försvarsmakten kan hjälpa polisen med exempelvis personal och utrustning. Under nuvarande regelverk är det stöd som polisen kan få dock begränsat och därför utreder Tidöpartierna nu nästa steg, vilket man beskriver närmare i en gemensam debattartikel.
LÄS ÄVEN: Sverigebilden: Bombdåd det nya normala
På torsdagen avser regeringen fatta beslut om en utredning för att Försvarsmakten ska kunna stödja polisens beredskap och förstärka deras förmåga ytterligare. Det handlar om att förebygga och stoppa terrordåd, att bekämpa den grova organiserade brottsligheten och möta andra allvarliga samhällsstörningar i både freds- och krigstid.
Användning av våld
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Detta är något som polisen själva efterlyst och redan i januari 2020 lämnade rikspolischefen in en hemställan till den socialdemokratiska regeringen där han begärde utökade möjligheter till stöd från bland annat Försvarsmakten.
Utredaren ska därför se över möjligheterna för polisen att begära och få stöd från Försvarsmakten i fler situationer än i dag. Utredningen får ett brett uppdrag att se över alla typer av stöd – även sådana som kan inkludera åtgärder mot enskilda, till exempel med bevakningsuppgifter som kan innebära användning av våld eller tvång.
Utöver ett förstärkt samarbete mellan polisen och Försvarsmakten vill Tidöpartierna även utreda att återinföra beredskapspolisen, som avskaffades 2012.
Sverige möter just nu flera parallella hot mot den inre säkerheten. Det allvarliga säkerhetsläget ställer helt nya krav på polisens beredskap och att politiken förmår fatta de beslut som krävs. Att stärka polisens beredskap är ett helt avgörande led i detta arbete.
LÄS ÄVEN: Dansk kriminolog sågar svensk tystnadskultur om gängkriminalitet: ”Skandal”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.