Låt kommuner, regioner och myndigheter själva bestämma var och hur kameraövervakning ska sättas in utan att först behöva söka tillstånd. Det föreslår regeringen och Sverigedemokraterna. Lagen föreslås träda i kraft den 1 maj nästa år.

I dagsläget krävs ett tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten för offentliga aktörer och andra som utför en uppgift av allmänt intresse vid bevakning på platser dit allmänheten har tillträde. Nu vill Tidöpartierna ta bort tillståndskravet för alla som i dag omfattas av det.

LÄS ÄVEN: Kraftig ökning av antalet skolor som vill installera kameraövervakning

I stället för en anmälningsplikt föreslås en intresseavvägning om behovet av kameraövervakning trumfar den personliga integriteten.

Polisen är redan undantaget från tillståndskravet och man vill samtidigt förenkla för brottsförebyggande myndigheter att använda kameraövervakning och att det ska få ske på fler platser.

Det handlar exempelvis om strategiskt utvalda platser för att motverka brott även utan någon risk för brott på just den platsen.

Läsa av registreringsnummer

Ytterligare föreslagna åtgärder innebär att polisen och Säpo i högre grad ska få använda teknik som automatiskt läser av registreringsnummer. De ska heller inte behöva informera om kameraövervakning från civila fordon eller drönare i lika hög grad.

Polismyndigheten ska också öka antalet kameror från 1 600 till 2 500.

LÄS ÄVEN: Använde polisens övervakningskameror för sexträff med minderårig – åtalas