Igår rapporterade Samhällsnytt att en skola i Uppsala län tvingar nioåriga barn att bekänna sig till islam och Allah i samband med religionsundervisningen. Kort därefter gick kommunen ut och attackerade uppgifterna som falsk ryktesspridning. Detta trots inspelat vittnesmål från elever som närvarade på lektionen.

Det var redan på onsdagskvällen som Tierps kommun publicerade ett pressmeddelande där de slog fast att det inte pågår någon islamisering i skolor. Vidare valde kommunen att krishantera genom att attackera uppgifterna som ”ryktesspridning och osakliga påståenden”.

LÄS MER: 9-åriga elever i Tierp tvingades bekänna sig: ”Jag tillhör islam”

Enligt kommunen är det nämligen ”grundlös kritik” som riktas mot innehållet i religionslektionen eftersom lärarna aldrig ska ha tvingat eleverna till religiös omvändelse.

I denna ryktesspridning förekommer bland annat en bild ur en elevs arbetsbok. Mycket riktigt är det en arbetsbok från den aktuella lektionen. Men elevanteckningen måste ses i ett sammanhang. Sidan som visas är bara ett av en lång rad moment i lektionen, där eleverna på olika sätt inspirerats till att skifta perspektiv från det egna välkända, till något som hör till en annan inriktning, i detta fall religiös.

Det här var ett genomtänkt pedagogiskt upplägg, för att skapa förståelse för grunder och tankemodeller i de olika religionerna. Alla religioner presenteras i lektionsupplägget på liknande sätt. Den aktuella lektionen var inte den första och fler religioner återstår att arbeta med.

Nedan följer en skärmdump som visar kommunens försvarskampanj på internet:

Hotar att polisanmäla inlägg i sociala medier

Vidare i pressmeddelandet skriver kommunen att medarbetare nu utsätts ”för allvarliga integritetsintrång och vad som kan uppfattas som hot”. Kommunen tydliggör att de har en nolltolerans mot hot, uthängning och våld gentemot medarbetare och därför agerar man genom att polisanmäla.

Kommunen meddelar även att de kan komma att polisanmäla kränkningar och förtal som publiceras i sociala medier.

Föräldern publicerar vittnesmål

På Facebook har föräldern som avslöjade uppgifterna från skolans religionsundervisning nu svarat på kommunens attack genom att publicera ett videoklipp med vittnesmål från elever i i inläggets kommentarsfält.

I videon, som kan ses nedan, säger en elev att hon inte skulle varit med om hon fått välja. Då fyller ett annat barn i:

– Jag är redan muslim men jag skulle inte vara med om jag var tvungen att vara kristen.

https://www.facebook.com/anamaria.roteliuc/posts/10221393435722209

LÄS ÄVEN: Elever tvingades utföra muslimsk bön på arabiska – flickorna förvisades längst bak i rummet