Untitled design
Inrikes

Tiggarna i Kungsbacka måste söka polistillstånd

Publicerad 11/9/2018
Annons

Kungsbacka kommun har bestämt att det ska krävas tillstånd från polisen för att tigga på offentliga platser. M, KD, SD och lokala partiet Kungsbackaborna röstade ja till förslaget. Övriga partier menar att förslaget är omänskligt.

I tisdags beslutade kommunfullmäktige i Kungsbacka i Hallands län att passiv pengainsamling på offentliga platser ska kräva ett tillstånd från polisen. Med passiv pengainsamling menar kommunen den typ av tiggeri som innebär att en person sitter vid exempelvis en entré till ett köpcentrum.

För aktiv pengainsamling, exempelvis gå runt med en bössa på offentlig plats. krävs redan idag tillstånd från polisen. Med det nya förslaget likställer kommunen dessa två insamlingsaktiviteter.

Förslaget röstades igenom av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och det lokala partiet Kungsbackaborna. Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsgren (M) menar att reglerna ska vara lika för alla.

– Man upplever att de sitter utanför affärerna och det är alltid svårt att veta om de blir utnyttjade eller inte, och grunden måste vara att man arbetar och betalar skatt annars fungerar inte samhället, förklarar Forsgren, till SVT Halland.

Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej till förslaget. De som kritiserar förslaget menar att det är uttryck för en otäck människosyn, att det inte går att förbjuda fattigdom, att tiggeri inte försvinner för att det blir förbjudet och att polisen har viktigare saker att sysselsätta sig med än att jaga tiggare.

Alliansen splittrad

– Det är ett mycket olyckligt beslut. Det här handlar ju om människor som sträcker ut en hand och ber om hjälp, det är omänskligt och kommer inte leda till att vi hjälper dessa människor på något sätt utan bara leda till mer byråkrati, säger Fredrik Hansson, Centerpartiet till P4 Halland.

Även kommunalrådet Ulrika Landegren (L) uttryckte kritik mot förslaget och menar att Alliansen har olika syn på människors utsatthet. Det kan bli svårt för människor som inte kan språket att söka tillstånd och onödigt att lägga polisresurser på att hålla ordning på reglerna, förklarar Landegren för GP.

Rödgröna kritiska

Socialdemokraternas andre vice ordförande i Kungsbacka kommun, Eva Borg, förklarade för Kvällsposten (09/11/18) att det är svårt att vara politiker med frågor som berör människor och deras värde. Miljöpartiets ledamot i kommunfullmäktige, Maria Losman, menar att beslutet gör det svårare för människor att be om hjälp.

Länsstyrelsen ska pröva

Det är polisen som ska besluta om en person ska få tillstånd till att tigga eller inte. En sådan ansökan uppges komma att kosta 700 kronor. Beslutet i Kungsbacka ska nu prövas av länsstyrelsen för att klargöra om det är förenligt med ordningslagen. Liknande beslut har stoppats i andra kommuner, i Eskilstuna ska ett sådant ärende avgöras i förvaltningsrätten.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons