tiggeri

Foto: Samhällsnytt.

Inrikes

Tillslag mot liga som misstänks ha arrangerat organiserat tiggeri – fick in miljoner

Publicerad 12/5/2017
Annons

➤ Polis i Bulgarien gjorde tillslag samtidigt som sina svenska kollegor.

I november åtalades och dömdes två bulgarer för människohandel efter att ha lurat tio landsmän till Sverige med löfte om jobb, istället fick de tigga och sattes direkt i skuld till duon för biljetterna till Sverige. Totalt ska man ha fått ihop över en miljon kronor.

Nu nystas en liknande härva upp i Växjö där tio personer gripits, varav sex anhållits, i ett av de största tillslagen gällande människohandel i Sverige.

Enligt polisen handlar det om miljonbelopp som lämnat landet och de som tiggt ihop pengarna har inte fått behålla något själva.

Det organiserade tiggeriet gäller Kronobergs och Kalmar län.

De gripna ska ha internationella förgreningar och man har tvingat hit ett 30-tal personer från Bulgarien som sedan utnyttjats.

– Det är ett väldigt stort ärende. Vi menar att handeln pågått under 2016 och 2017, och att vi kan leda i bevis att miljontals kronor tiggts ihop i Sverige och sedan förts utomlands, företrädesvis till Bulgarien, säger Mattias Sigfridsson, kommenderingschef för insatsen och chef för polisens sektion mot organiserad brottslighet i Kronoberg.

Brottsoffren har nu tagits om hand av socialtjänst och getts skyddade boenden.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons