För ett par veckor sen väckte artisten Timbuktu uppmärksamhet då han på sociala medier skrev att ”oavsett hur mycket vind de har i seglen nu, så är tiden, godheten och demografin på vår sida”, detta som en reaktion på valresultatet. Nu, bara några dagar senare, sitter Timbuktu i TV4 och gör reklam för sin nya bok som ska lära barn att ”skilja på sant och falskt”.

Inlägget på Instagram:

Till alla svarta och bruna i Sverige. Var extra vaksamma nu. Detta valresultat kommer utan tvekan uppmuntra än mer extrema krafter som funnits i detta land i nästan 100 år. Våld kommer säkert komma. Var försiktig men var inte rädd. Oavsett hur mycket vind de har i seglen nu, så är tiden, godheten och demografin på vår sida.

Demografi, och att svenskarna håller på att bli en minoritet i sitt eget land, är något som trots fakta betraktas som en högerextrem myt.

LÄS ÄVEN: Timbuktu: ”Tiden och demografin är på vår sida”

Nu tar artisten, som egentligen heter Jason Diakité, hjälp av TV4 för att göra reklam för sin nya bok han författat tillsammans med Matilda Westerman.

Hur ska vi navigera i informationsflödet och veta vad som är sant? Och varför är det så svårt att ändra åsikt? Boken Har du fel? riktar sig till barn om kritiskt tänkande.

Enligt Diakité och Westerman är boken viktig för barnen i dagens samhälle. Det påstås också vara viktigt att se det positiva i att ha fel för ”det är då du lär dig saker”.

Westerman hävdar även att ”det handlar om vilken typ av samhälle vi vill skapa i stort och se till att vi har rätt fakta för att kunna fatta de bästa besluten”.

I boken har man bland annat checklistor att gå igenom då man tar del av information. Information från bland annat journalister menar man är tillförlitligt och har högre ”kvalitet”.

Faksimil TV4

LÄS ÄVEN: Sjöng om att mörda Jimmie Åkesson – nu får Jason ”Timbuktu” Diakité leda melodifestivalen