slapp-fangarne-loss-det-ar-var
Inrikes

Tingsrätt släppte ut sju kriminella – skyller på semestertider och ”datastrul”

Publicerad 7/10/2020
Annons

Sju brottslingar som skulle hållas i fängsligt förvar och ställas inför rätta släpptes i stället ut på gatan av tingsrätten i Jönköping. Semestrar och problem med ett datasystem anges som ursäkt för det rättsliga haveriet.

De sju männen skulle på rättegång åtalade för bilstölder och olaga hot men ledsagades till sin förvåning men utan egna protester ut i frihet. I en invecklad förklaring berättar Nikolaj Jeric, tillförordnad lagman i Jönköpings tingsrätt, för Jönköpings-Posten hur den fatala fadäsen gick till.

– Vid klockan 10.45 ringde åklagaren till tingsrätten och sade att åtalet var på väg att skickas in. Men sedan uppstod tekniska problem med åklagarens datasystem vilket gjorde att häktningsframställningen inte kunde skickas iväg som den skulle. Det gjorde att vi behövde försätta männen på fri fot när klockan blivit 11 eftersom någon begäran då inte hade kommit in.

Det visade sig senare att åklagaren hade skickat en häktningsframställan i tid men att den handläggare på domstolen som skulle ta emot den gått på semester utan ersättare.

En av de sju brottslingarna inställde sig ändå sedan frivilligt till häktet och fem av dem dök också upp till huvudförhandlingen. En av männen fann dock för gott att försvinna och eftersöks nu, även om han formellt inte är på rymmen utan på grund av domstolens inkompetens försatts på fri fot lagligt.

Nikolaj Jeric bedyrar att detta inte ska kunna hända igen eftersom man nu sett över sina rutiner. Men det förutsätter samtidigt att åklagare mejlar in sina häktningsframställningar i god tid och inte precis innan deadline, i annat fall kan det bli nya ”släpp fångarne loss” från domstolen.

Jönköpings tingsrätt har också fått en skarp reprimand från Göta hovrätt som dömer ut händelsen som ”grovt rättegångsfel”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons