Dryga böter och fängelse kan bli straffet för den som bryter mot de nya strängare brittiska inresereglerna, exempelvis att man döljer vistelse i ett rödlistat land.

Från och med måndagen den 15 februari kommer resenärer från länder på den brittiska regeringens röda lista bli tvungna att spendera tio dagar i karantän på hotell.

Hotellkarantän är något som använts sedan mars i fjol i bland annat Australien vilka man rådfrågat inför beslutet.

Resenärer från länder på röda listan, som i dagsläget innehåller drygt 30 länder, kommer att få bekosta sin karantän på upp till 20 000 kronor själva, vilket inkluderar hotell, transport och testning.

Under denna tid måste två pcr-test genomföras på dag två och åtta av karantänperioden. De som vägrar genomföra testen kommer att bötfällas 10 000 kronor vid första tillfället och 20 000 vid andra.

Totalt kommer kostnaderna landa på upp till 100 000 kronor för de som vägrar karantän.

Tio års fängelse

De som ertappas med att försöka dölja att man vistats i ett rödlistat land, eller ljuga i sina formulär, kan straffas med upp till tio års fängelse.

När de nya reglerna kan komma att lyftas är i dagsläget okänt, men enligt vissa uppgifter kan det röra sig om slutet av mars.

Den brittiska regeringen har ett samarbete med 16 hotell och disponerar över 4 600 rum för ändamålet. Säkerhetsvakter ska säkerställa att de i karantän inte beblandar sig med övriga gäster.

De nya reglerna kompletterar de tidigare som infördes den 18 januari som stipulerar att alla inresande måste kunna uppvisa ett negativt covidtest utfört inte mer än 72 timmar innan ankomst.