Australien var ett av de länder där regeringen och myndigheterna gick hårdast åt befolkningen i samband med pandemin. När den närmast hysteriska situationen nu lagt sig medger man att det gick för långt.

Det är i Australiens största delstat New South Wales som man beslutat att dra tillbaka eller återbetala tiotusentals böter som utfärdats under pandemin, detta efter att statliga advokater på tisdagen medgav att vissa av dem varit ogiltiga i ett testfall som väckts av gruppen Redfern Legal Centre.

LÄS ÄVEN: Vaccin stoppas för yngre än 30 – för hög risk

Australiens delstater och territorier införde strikta restriktioner under pandemin med begränsningar för resor och vistelse utanför hemmet. Polisen i New South Wales kunde utfärda böter på 7 000 kronor till personer som brutit mot folkhälsoföreskrifterna.

Redfern Legal Centre bedrev fallet på uppdrag av tre målsägande som hävdade att deras böter var ogiltiga eftersom de påstådda överträdelserna inte beskrivits tillräckligt klart.

33 000 böter upphävs

Kort efter domen drogs 33 121 böter tillbaka, knappt hälften av de 62 138 covid-relaterade böterna som utfärdats. De som redan har betalat kommer att få pengarna tillbaka och alla sanktioner, inklusive körkortsbegränsningar, kommer nu att stoppas.

LÄS ÄVEN: Covidrestriktioner var olagliga – Madrid återbetalar böter till invånare

För en månad sen rapporterade Samnytt om den spanska staden Madrid där man beslutat att återbetala 1,7 miljoner euro för samma typ av böter som utfärdats under pandemin.