Syrier

Faksimil Twitter

Utrikes

Tiotusentals samlas för att bryta sig in i EU

Publicerad 9/24/2022
Annons

En enorm konvoj, som arrangörerna kallar ”Ljusets karavan”, försöker tvinga sig in i EU. Planeringen uppges ha pågått under den senaste månaden via en Telegram-kanal med över 85 000 medlemmar.

Arrangörerna, som själva misstänks vara syrier, uppmanar medlemmarna att ta med sovsäckar, tält, flytvästar, vatten, konserver och första hjälpen-kit. Det faktiska antalet människor i karavanen är oklart, men arrangörerna säger att cirka 100 000 personer väntas, skriver The Guardian.

Fler än 3,5 miljoner syrier befinner sig idag i Turkiet, vilket orsakat ökade spänningar i delar av landet. Samnytt rapporterade i början av september att Tjeckiens president varnar för att Turkiet åter igen har öppnat gränsen mot Europa för illegala migranter. Antalet som gripits vid den tjeckiska gränsen har ökat med 270 procent i år, övervägande delen kommer ursprungligen från Syrien och har bott flera år i Turkiet. Nu tyder allt på att ännu fler är på väg.

LÄS ÄVEN: Islamistpartiet Nyans tar plats i två kommunfullmäktige

Kräver att få komma in i EU

På given signal via Telegram började den enorma folkhopen röra sig mot den utsedda mötesplatsen Edirne, en stad i nordvästra Turkiet, nära gränsen till Grekland. Planen är att korsa gränsen in i EU. Arrangörerna påstår att de inte kan återvända till sitt hemland utan prompt måste in i Europa.

De uppmanar FN att skydda syrierna från ”alla former av fysiska, psykologiska och politiska övergrepp”. De uppmanar också den syriska interimsregeringen att kommunicera med EU ”för att öppna sina dörrar för denna konvoj eller hitta omedelbara lösningar”.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Sverige på väg att slå invandringsrekordet”

UNHCR dementerar inblandning

Yuko Narushima, talesperson för FN:s flyktingorgan, UNHCR, säger till The Guardian att de uppmärksammat meddelanden i sociala medier som uppmanar till att organisera stora förflyttningar av människor från Turkiet mot EU, men hävdar att UNHCR varken är inblandade eller uppmuntrar förfarandet.

– Vi är oroliga för säkerheten och välbefinnandet för de som bestämmer sig för att delta i denna rörelse, som baserat på tidigare erfarenheter, förmodligen kommer vara riskabel och farlig, säger hon.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons