Tänk om man på något magiskt vis kunde få sitt hem rengjort medan man själv gör andra saker. 

Att städa tillhör inte de flesta människors favoritsyssla. Ändå är det någonting som den genomsnittlige svensken lägger ner cirka 14 timmar på per vecka, dvs drygt 730 timmar på ett år går åt till att göra rent och fint hemma. Ungefär sex av tio svenskar städar minst en gång per vecka och lördagar är den dag då flest städar. Fortfarande lägger kvinnor mer tid än män på städning. 

En av de vanligaste anledningarna till bråk mellan sammanboende är just städning, på vilket sätt den ska ske och hur ofta den ska utföras. 

Handen på hjärtat: hur många älskar att dammsuga? Många av oss väntar lite extra länge innan vi öppnar dörren till städskåpet för att ta fram dammsugaren. Enligt experterna är det precis så vi INTE ska göra.  Även om en yta ser ren ut på ytan kan den vara smutsig då damm och partiklar ansamlas hela tiden utan att det mänskliga ögat ser det. Därför är det bättre att dammsuga mer kontinuerligt. Att dammsuga alltför snabbt är inte heller att rekommendera, då suger inte munstycket upp all smuts och det blir inte så rent som du hade tänkt dig.

Men om man nu inte är bästa vän med ”snabeldraken” och tycker det är urbota trist att dammsuga, vad finns det då för alternativ? Vem kan rengöra ditt hem när du är ute i andra ärenden? 

Robotdammsugaren https://unsplash.com/photos/YiLArpymKoA gjorde för första gången entré i svenska hem år 2001 och är ett smidigt val om man vill slippa att städa själv. Med hjälp av en slags sopborste samlar robotdammsugaren in smutsen och dammet i en behållare. 

Dagens robotdammsugare har utvecklats mycket mot de första exemplaren som lanserades och flera av de nyare modellerna har till exempel extra långa borstar för att effektivt kunna rengöra in mot väggar och hörn. 

Är du allergiker så finns det robotdammsugare som går att komplettera med så kallade Hepafilter som fångar upp de allra minsta partiklarna i rummet. Bland de nyare modellerna har vissa både kameror och sensorer inbyggda för att ta sig runt på bästa sätt på den yta de dammsuger. 

Det allra senaste är robotdammsugare som är extrautrustade med en liten mopp. När dammsugarens borstar är klara med sitt jobb och sopat upp all smuts åker moppen ut och moppar golvet som nyss blivit dammsuget. Vad mer kan man önska sig?

En robotdammsugare kostar mellan cirka 3000 – 10 000 kronor och det finns en uppsjö av olika modeller och varianter på marknaden idag.