tishko-wilma-93883

BIld: Privat.

Inrikes

Tishko Ahmed döms till livstids fängelse för styckmordet på 17-åriga Wilma

Publicerad 7/27/2020
Annons

På måndagen föll dom i det uppmärksammade målet där 23-årige asylmigranten Tishko Ahmed stått åtalad för mord och styckning av 17-åriga svenska flickvännen Wilma. Påföljden blir livstids fängelse.

LÄS MER: Tishko Ahmed fälls för styckmordet på 17-åriga Wilma

Uddevalla tingsrätt avgjorde själva skuldfrågan redan för en dryg månad sedan men utdömde inte ngon påföljd i avvaktan på resultatet från en rättspsykiatrisk undersökning. Nyligen kom utlåtandet som slår fast att Tishko inte anses lida av sådan störning att han inte kan dömas till fängelse.

LÄS MER: Wilmas misstänkta mördare skulle utvisas – sökte igen och fick medborgarskap på rekordtid

Hade Wilmas avhuggna huvud i bostaden

Utöver mord har Tishko även fällts för brott mot griftefriden då det är klarlagt att han styckat Wilmas kropp efter att han med kraftigt våld dödat henne. Den 17-åriga flickans avhuggna huvud hittades inplastat i Tishkos bostad men resten av kroppen saknas fortfarande och sökandet efter den fortsätter.

LÄS MER: Wilma styckades med kökskniv när hon gjorde slut: ”Fick vad hon förtjänade, den lilla horungen”

Det var i mitten av november förra året som Wilma plötsligt försvann från sitt hem i Uddevalla. Misstankar riktades snabbt mot den invandrade pojkvännen som enligt personer närstående Wilma berättat att han i relationen hållit henne i ett hederskulturellt skräckvälde.

LÄS MER: Pojkvännen åtalas för mordet på Wilma – hade hennes huvud i en väska i hemmet

Utdraget våldsförlopp

Av domen framgår att Tishko inte mördat Wilma snabbt utan att det varit fråga om ett utdraget förlopp där hon måste ha känt långvarig smärta och stark dödsångest.

LÄS MER: Nya uppgifter: Wilma misstänks ha mördats i pojkvännens lägenhet

Tishko har trots övertygande bevisning nekat till brottet. Åklagaren förklarar sig nöjd med domslutet. Det framgår inte huruvida Tishko avser att överklaga domen.

LÄS MER: 17-åriga Wilma bekräftas död – kroppsdel hittad

Lågt skadestånd

Enligt domen ska Tishko betala skadestånd till Wilmas föräldrar och syster. Beloppet stannar vid 60.000 kronor plus begravningskostnader.

LÄS MER: Wilmas misstänkta mördare fick avslag på ansökan om uppehållstillstånd 2007

Skulle ha utvisats 2007 efter avslag

Tishko skulle egentligen ha utvisats ur Sverige redan 2007 efter avslag på asylansökan men gick under jord under flera år för att 2013 på nytt ansöka om uppehållstillstånd, vilket då beviljades. Bara ett drygt år senare beviljades han också svenskt medborgarskap, något som med nuvarande lagstiftning gör att han inte kan utvisas.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons