Sedan invasionen av Ukraina har stora delar av omvärlden riktat sanktioner mot Ryssland och dess invånare. Ryska idrottare stängs av från internationella tävlingar och musiker bokas av från planerade turnéer. I mars väckte Arla uppmärksamhet med sin rädsla att associeras med Ryssland då företaget stoppade försäljningen filen Kefir. Nu kommer ytterligare en uppmaning till bojkott, denna gång av den klassiska kompositören Tjajkovskijs musik.

Det är det Ukrainska Institutet som vill att omvärlden avstår från att sprida rysk kultur, inklusive Tjajkovskijs musik. Anledningen uppges vara att musiken används i propagandasyfte.

– Musiken har blivit en symbol för ett land som anfaller den fria världen, säger Natalya Pasichnyk från Ukrainska Institutet till SVT.

Tjajkovskij, som dog för 129 år sedan, var en rysk tonsättare, känd för bland andra sagobaletterna Svansjön, Törnrosa och Nötknäpparen. Han är än idag en av de mest uppskattade klassiska kompositörerna och har över fyra miljoner spelningar per månad på Spotify.

LÄS ÄVEN: Konsert för Ukraina stoppas – ryskt instrument skulle användas

Ryss med koppling till Ukraina

SVT:s expert, musikkritikern Camilla Lundberg, är skeptisk till att Tjajkovskij kommer att bannlysas i västvärlden. Hon hävdar samtidigt felaktigt att kompositören föddes i Ukraina.

– Jag förstår att Ukraina inte vill spela Tjajkovskij, men jag tycker snarare att Ukrainska Institutet ska satsa på att vrida historien rätt och lyfta fram det faktum att Tjajkovskij föddes i Ukraina, säger hon.

Tjajkovskij föddes 1840 i Votkinsk, väster om Moskva. En koppling till Ukraina finns dock. I trettioårsåldern bodde han en tid hos sin syster utanför Kiev, där han uppges ha vilat ut sig efter ett nervöst sammanbrott och bearbetat sin scenskräck.