Människosmugglare borde inte längre få vara de som bestämmer vilka som kommer till Europa och kontinentens yttre gränser längs Medelhavet borde bevakas av tusentals poliser. Det anser den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš.

I fjol befann sig mer än 600 000 icke-EU-medborgare illegalt i Europa enligt Eurostat. Enligt Babiš, som vann valet i oktober med löften om att bekämpa Bryssel och illegal migration, måste dessa åka hem.

Tillsammans med länder som Polen och Ungern har han avvisat EU:s planer på att utöka Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex styrka från 1 500 till 10 000 och förordar istället alternativa sätt att stoppa migrantflödet från Afrika på.

Frontex föreslagna utökade budget med 10 miljarder euro över sju års tid menar han bättre kan användas på en Marshallplan för Afrika samtidigt som gränsbevakningen bör lämnas till de enskilda staterna.

– Dessa människor borde stanna hemma och vi bör hjälpa dem i Afrika. Människorna omkring Syrien … de skulle vilja återvända hem, säger Babiš och tillade att människosmugglare tjänade 5,7 miljarder euro 2016, något som måste sättas stopp för.

Vidare menar han att migranter inte bör få inträde till Europa utan ett arbetstillstånd och att linjen i Europa idag går mellan de som vill stoppa illegal migration och de som inte vill det.

– De har sin kultur, vi har vår kultur. De har sina värderingar, vi vill bevara våra värderingar.