I ett inlägg på sociala medier ifrågasatte Björn Söder (SD) lämpligheten i att talmannen deltar på den årliga Prideveckan i Stockholm. Detta fick både utrikesministern och SD:s gruppledare att reagera.

I ett sedermera borttaget inlägg på Twitter skrev Söder att han ser det som en ”skrämmande och oroande utveckling” att talmannen Andreas Norlén deltar som invigningstalare på Prideveckan ”tillsammans med dömda pedofiler”. Andra borttagna inlägg såg ut så här:

LÄS ÄVEN: Försvarsmakten i ny Pridekampanj

2012 rapporterade Fria Tider att Pride Stockholms invigningstalare Kjell Rindar var en pedofilförespråkare och enligt Världen idag promotar Pride Park, som invigs av talmannen, bland annat sex med inslag av dominans och våld.

Söder ifrågasätter även lämpligheten i de scener som vanligtvis ackompanjerar Pride.

SD: Problematiskt

Från Sverigedemokraterna säger gruppledare Linda Lindberg att ”Söders höjda tonläge är problematiskt”.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Lindberg:

”Det är förståeligt att Björn Söder hyser agg mot en politiskt färgad organisation som återkommande kritiserat och exkluderat vårt parti utan anledning. Söders utspel är riktat mot Pride som organisation och inte mot Hbt+-personer, vilket Björn också varit mycket tydlig med.”

LÄS ÄVEN: Läs Billströms smöriga brev till muslimska världen – öppnar för lagändring

Lindberg säger sig samtidigt ha förståelse för Söders tankar kring att låta barn delta i en parad som i mångt och mycket kretsar kring sexuella utryck, men anser att hans påståenden om pedofili är ”att ta kritiken onödigt långt”.