Foto: Helen Alfvegren

Inrikes

Tog hem matrester från jobbet – fick sparken

Publicerad 4/26/2021
Annons

En kvinnlig anställd på en förskola i Malmö har fått sparken efter att ha ertappats med att ta hem överblivna rester av barnens lunchmat i stället för att kasta den i soporna.

I slutet av förra året upptäckte biträdande rektorn vid förskolan att en medarbetare lagt en matlåda som innehöll matrester i skolans kylskåp. Medarbetaren konfronterades några dagar senare när hon var på väg hem.

Förskoleledningen visiterade plastpåsen hon bar på som visade sig innehålla några kycklingfiléer och ägg som blivit över efter dagens servering av lunch. Tilltaget var oacceptabelt, ansåg skolledningen och avskedade kvinnan, berättar Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Gislaveds kommun förbjuder läsk på äldreboenden

Anställd i 30 år

Kvinnan, som arbetat på förskolan i 30 år och älskade sitt jobb, vädjade om att få behålla det. Hon förnekade att hon stulit något och menade att maten ändå bara skulle slängas om ingen tog vara på den.

Facket kopplades in och tog parti för medarbetaren. Där anser man inte heller att det handlar om stöld eftersom maten var klassad som avfall och skulle kasseras. Man krävde därför att kvinnan skulle återfå sin tjänst.

LÄS ÄVEN: Nättroll på förskola lär ut ”källkritik” till barnen

”Väldigt stor moralfråga”

Malmö stad ville dock inte lyssna på det argumentet och går på förskolans linje.  Kvinnan avskedas eftersom hon enligt kommunen har tagit med mat från förskolan som man menar ”konsekvent under lång tid”. Kvinnan har ertappats vid två tillfällen.

– Om man vill så kan man säga att det är motsägelsefullt, men jag tycker att det är en väldigt stor moralfråga här. Regeln är att vi inte äter upp mat som blir över, säger Peter Wahlström, utbildningschef på förskoleförvaltningen i Malmö stad.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons