Riksrevisionens nya rapport visar att nästan en tredjedel av de migranter som beviljats svenskt medborgarskap av Migrationsverket inte har styrkt sin identitet. Migrationsverket beviljar dispens och låter okända migranter bli svenska medborgare eftersom de har haft hemvist i Sverige under en längre tid.
Denna anmärkningsvärda uppgift framkommer i en granskningsrapport av Migrationsverkets hantering rörande medborgarskapsärenden.
LÄS MER: Ny kritik mot Migrationsverket – hanterar ärenden godtyckligt
Under det föregående året beviljade Migrationsverket 65 591 svenska medborgarskap – fler än hela befolkningen i Östersunds kommun, som har 64 979 invånare. Enligt Riksrevisionens uppgifter från 2023 ska nära 22 000 av fjolårets nya medborgarskap ha gått till migranter vars identitet myndigheten egentligen inte kan styrka, och därmed inte vet vilka de faktiskt är.
LÄS ÄVEN: Handläggare delade ut 67 olagliga uppehållstillstånd – snabbutbildades till polis
Vidare framgår det av rapporten att det är en “utmaning för handläggare” att avgöra om och när en sökande kan beviljas dispens från kravet på styrkt identitet. Det framkommer också att Migrationsverkets bedömning av hemvist till viss del baseras på “osäkra uppgifter”.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!

De som inte har giltig identitetshandling kan däremot “styrka sin identitet genom en nära anhörig”, vilket påstås vara säkert.
LÄS ÄVEN: Irakier på Migrationsverket sålde uppehållstillstånd för miljoner – skyller på “lata svenskar”
Den största delen av de migranter som Migrationsverket inte har någon aning om vilka de är, har dock erhållit svenskt medborgarskap baserat på “att de gjort sannolikt att den uppgivna identiteten är riktig och att de haft hemvist under lång tid i Sverige”.

Migrationsministern: “Är det verkligen ett problem?”
Det är oklart om någon verklig förändring kommer att ske när det gäller massutdelningen av svenska medborgarskap och larmen att okända migranter enbart kan ha långvarig hemvist i Sverige för att få dispens.
I januari 2025 beviljade Sverige omkring 6 000 medborgarskap, och under februari delades ett liknande antal ut. På bara två månader har Sverige alltså delat ut över 12 000 medborgarskap. Samtidigt finns drygt 87 000 öppna ärenden hos Migrationsverket.
Migrationsminister Johan Forssell (M) har bemött kritiken mot massutdelningen genom att säga att han inte förstår varför det skulle vara ett problem att migranter kommer till Sverige och erhåller medborgarskap.
– Är det verkligen ett problem att människor får medborgarskap, undrade migrationsministern i en intervju med Fokus i februari.
LÄS ÄVEN: Ekeroth: “Moratorium för medborgarskap borde vara högsta prio”
I Migrationsverkets lista över de nya svenska medborgarnas hemländer för 2024 finns beteckningar som ‘okänt’ och ‘under utredning’, men även många statslösa. Se hela listan över svenska medborgare HÄR.
Samnytt har sökt Sverigedemokraterna för att höra mer om utvecklingen.
LÄS ÄVEN: LISTA: Härifrån kommer nya svenska medborgare 2024