En före detta handläggare på Migrationsverket i Göteborg åtalas för grovt tjänstefel sedan han på en enda dag godkänt inte mindre än 66 olagliga uppehållstillstånd. Efter att ha slutat på myndigheten och polisanmälts för brott snabbutbildade han sig – trots pågående utredning – till polis, vilket han numera arbetar som.

Det är den 10 augusti 2021 som den då 33-årige handläggaren på Migrationsverket i Göteborg skickar ett mejl till sin chef, som är på semester, om att han vill säga upp sig.

På fredagen tre dagar senare, som ska bli hans sista arbetsdag, godkänner han inte mindre än 66 ansökningar om uppehålls- och arbetstillstånd på en enda dag. De flesta av dem gäller invandrare från Irak.

Två dagar senare, på söndagen, godkänner han ytterligare en ansökan. Ett barn till en av de irakiska familjer han godkänt under fredagen.

Faksimil

Polisanmäls

Den 25 augusti är handläggarens chef tillbaka på jobbet efter semestern. Det är först då hon läser sin mejl, upptäcker att handläggaren sagt upp sig och inte längre finns kvar på Migrationsverket. Hon försöker förgäves få tag på honom, men han har gjort sig oanträffbar.

När kollegerna går igenom de ärenden som handläggaren hanterat upptäcks det stora antalet uppehållstillstånd som han utfärdat sin sista arbetsdag.

Det konstateras att beslutsunderlagen i de beslutade ärendena ”till stor del var bristfälliga”, och möjligen ännu värre: Mannen har inte haft behörighet att fatta de aktuella besluten. De utfärdade uppehållstillstånden är därmed olagliga.

Den 26 augusti görs en anmälan till Migrationsverkets Interna utredningar, men eftersom mannen inte längre arbetar kvar på myndigheten lämnas ärendet i december över till polisen.

Polisanmälan gäller dels tjänstefel, men eftersom det finns misstankar om att handläggaren utfärdat uppehållstillstånd till migranter mot betalning görs även en anmälan om tagande av muta.

Blir polis

Men rättens kvarnar mal långsamt. Medan utredningen om tjänstefel och mutbrott pågår, ansöker den tidigare handläggaren till den nya så kallade funktionsinriktade polisutbildningen (FPU). Det är en betald snabbutbildning till polis som införs 2022 för att öka antalet poliser i Sverige.

Mannen antas till polisutbildningen hösten 2022, och i januari 2024 är han klar att börja arbeta som polisaspirant i Kungälv/Ale. Det är först nu det svenska rättsväsendet upptäcker att de har en pågående förundersökning mot någon som i mer än ett år arbetat på polisen.

– Jag fick in ärendet den 15 december 2023. Dessförinnan låg det på allmän kammare tills man upptäckte att han var polisanställd, förklarar chefsåklagare Joakim Zander på Särskilda åklagarkammaren för Samnytt.

I slutet av juni lämnar åklagaren in sin stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt. Åtalet gäller grovt tjänstefel.

– Det jag påstår att han har gjort har han gjort när han var anställd på Migrationsverket, betonar Zander.

Yrke i arv

Den tidigare handläggaren är idag 36 år gammal. Han är född i Sverige till invandrare från forna Jugoslavien och är inte tidigare dömd för brott.

36-åringens pappa är numera pensionerad, men arbetade även han tidigare på Migrationsverket och var en lokal facklig profil.

Ärendet med en handläggaren som misstänkts ha sålt uppehållstillstånd är det andra i sitt slag det senaste halvåret.

LÄS ÄVEN: Irakier på Migrationsverket sålde uppehållstillstånd för miljoner – skyller på ”lata svenskar”

Av de 67 uppehållstillstånd som handläggaren olovligen utfärdade i augusti 2021 gäller 48 ärenden migranter från Irak, 10 från Serbien, 6 från Bosnien och Hercegovina, 2 Albanien och 1 Kosovo.

Åtalas

Den polisanställde tidigare handläggaren åtalas för grovt tjänstefel. Däremot anses det inte bevisat att han utfärdat uppehållstillstånd mot betalning. Mannen nekar till brott.

– Jag förnekar det, säger han i förhör.

– Fullständigt!

Den åtalade 36-åringen förnekar inte att han utfärdade väldigt många uppehållstillstånd på en och samma dag, men menar att det var något han pressades att göra.

– Under min tid, när jag jobbade med arbetstillstånd, så blev vi pushade av ledningen att man skulle fatta en massa beslut, så många beslut som möjligt, säger han.