Tolv personer med anknytning till ett växlingskontor i centrala Stockholm döms på fredagen av Stockholms tingsrätt för gängrelaterade grova penningtvätt och och grov narkotikabrottslighet. Minst 200 miljoner kronor i gängkriminella pengar ska ha tvättats genom växling. 10 av de 12 dömda har utomvästlig invandrarbakgrund.

Utåt sett såg World Exchange Stockholm AB på Södermalm i Stockholm ut som en legitim verksamhet. Men innanför dörrarna pågick en febril verksamhet med att växla pengar åt kriminella. Uppemot en kvarts miljard hann man tvätta innan brottsligheten avslöjades.

Som kunder har penningtvättsligan haft åtminstone 16 kriminella invandrargäng verksamma i olika områden runt Stockholm. Alla utom två av de nu dömda i härvan har också utomvästlig invandrarbakgrund. Fyra av dem har arbetat på växlingskontoret medan övriga åtta fungerat som kurirer och kontaktpersoner mellan kontoret och de kriminella gängen.

– Personerna vid växlingskontoret döms för ytterst omfattande och syste­matisk penningtvätt. Brotten har avsett mycket höga värden och inneburit att växlingskontoret i praktiken fungerat som bank för kriminella nätverk och andra verksamma inom narkotika­handel. Brottsligheten är därför så allvarlig att långa fängelsestraff dömts ut, säger dömande rådmannen Erland Koch i en kommentar till media.

Bevisningen har i detta mål som i ett stort antal andra gängrelaterade sådana den senaste tiden säkrats genom att utländsk polis lyckats knäcka krypteringen för chattappar som Encro som länge använts av gängen för kommunikation och planering av brott.

De dömda

Adel Chekroun, född 1969-05-25, döms för till fängelse i 8 år 9 månader för bland annat 156 fall av grovt penningtvättsbrott, 2 fall av grovt bokföringsbrott och 4 fall av grovt narkotikabrott.

Siamak Minasazi, född 1977-09-06, döms för bland annat 32 fall av grovt penningtvättsbrott, anstiftan av grovt penningtvättsbrott och synnerligen grov narkotikasmuggling till fängelse i 8 år och 6 månader. Han är även häktad i ett annat mål.

Hachem Hassan Karim Karim, född 1992-03-08, döms för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri till fängelse i 7 år. Han är tidigare dömd för bland annat misshandel och grov vårdslöshet i trafik.

Maribel Silvia Luna Chumpitaz, född 1969-12-21, döms för bland annat 156 fall av grovt penningtvättsbrott, 10 fall av penningtvättsbrott och grovt narkotikabrott till fängelse i 6 år och 6 månader.

Roberto Jancel Garcia Cabrera, född 1993-06-01, döms för bland annat 3 fall av grovt penningtvättsbrott och 2 fall av grovt narkotikabrott till fängelse i 6 år och 6 månader. Han är tidigare dömd för bland annat grov olovlig körning.

Darwesh Akraui, född 1978-05-03, döms för bland annat 25 fall av grovt penningtvättsbrott, 2 fall av grovt bokföringsbrott och grovt narkotikabrott till fängelse i 5 år och 6 månader.

Zakaria Bakkali Nadi, född 1987-03-20, döms för bland annat 156 fall av grovt penningtvättsbrott till fängelse i 5 år och 6 månader.

Linda Maria Cecilia Johnsson, född 1991-12-29, döms för bland annat grovt penningtvättsbrott och 2 fall av grovt narkotikabrott till fängelse i 5 år och 3 månader.

Adnan Kajtazovic, född 1993-11-28 döms för bland annat 2 tillfälklen av grovt penningtvättsbrott, grov näringspenningtvätt. Han stod även åtalad för grov narkotikasmuggling och 2 fall av grovt vapenbrott men tingsrätten anser inte att bevisningen här räcker fullt ut för fällande dom. till fängelse i 3 år. Han är även häktad i ett annat mål. Han är tidigare dömd för bland annat försök till stöld i en brottshärva tillsammans med 15 andra personer, samtliga med utomvästlig invandrarbakgrund.

Robin Moini, född 1993-05-09, döms för bland annat 2 fall av grovt penningtvättsbrott och synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i 4 år och 6 månader. Han sitter sedan tidigare inlåst på anstalt för grovt vapenbrott och förberedelse till mord.

Karl Jonathan Fägerblad, född 2001-04-18, döms för 6 fall av grovt penningtvättsbrott till fängelse i 5 månader. Han sitter sedan tidigare inlåst på anstalt dömd för grovt narkotikabrott.

Jaheem Burke, född 2001-08-19, döms för 3 fall av grovt penningtvättsbrott till villkorlig dom och 6 000 kronor i dagsböter. Han är tidigare dömd för bland annat misshandel.

Samtliga påföljder skall kortas med en tredjedel enligt praxis om att endast två tredjedelar av den utdömda strafftiden behöver avtjänas.

Dyrt för skattebetalarna

Brottsutredningen har varit omfattande och tidsödande och tagit stora skattefinansierade samhällsresurser i anspråk hos polis och åklagare. Någon sammanställning av hur många miljoner kronor detta mål totalt kostat skattebetalarna finns inte.

Bara de dömdas advokatarvoden uppgår dock till över 24 miljoner kronor, i snitt alltså 2 miljoner kronor per åtalad. Beräknat på en dygnskostnad på 3 500 kronor och det sammanlaga antalet utdömda fängelsedygn i målet (med avdrag enligt praxis) kommer de dömda att kosta skattebetalarna ytterligare drygt 52 miljoner kronor under strafftiden.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.