Under torsdagens interpellationsdebatter i riksdagen frågade Tobias Andersson (SD) justitieminister Morgan Johansson (S) om de skenande vålds- och sexualbrotten och vad regeringen eventuellt hade tänkt göra för att bekämpa utvecklingen. I samband med detta läste Andersson upp ett brev från pappan till Tommie Lindh som mördades av en migrant då han försökte skydda en flicka som våldtagits av denna.

I interpellationen beskriver Tobias Andersson händelseförloppet då 19-årige Tommie Lindh mördades, något Samhällsnytt rapporterat separat om tidigare.

I brevet frågar Lindhs pappa varför den sudanesiska migranten fått ett svenskt medborgarskap utan att ha förtjänat det och konstaterar att han nu dömts till livstids fängelse men lär komma ut innan han fyllt 40 och trots att han har dubbla medborgarskap inte utvisas.

Att ta upp fallet Tommie Lindh menar Johansson är att använda sig av en ”raljant ton”. Men det mest anmärkningsvärda menar justitieministern är att Sverigedemokraterna med allierade på nätet försöker utnyttja fallet för ”partipolitiskt spel” och ”hetsa mot invandrare generellt”.

Johansson hävdar också att det var förelåg en större risk att mördas på för 30 år sen och ger några exempel på mördare som haft typiska svenska namn för att avfärda och relativisera Andersons oro över den kraftigt försämrade samhällssituationen.

Hela debatten nedan: