Den brittiske medborgarjournalisten Tommy Robinson riskerar fängelse efter att han befunnits skyldig till domstolstrots då han bröt mot ett rapporteringsförbud under en grooming-rättegång den 25:e maj 2018.

Robinson filmade de åtalade och direktsände materialet online, i en så kallad live-stream på Facebook. Rättegången ledde till att männen, främst från Pakistan, dömdes för mer än 120 övergrepp på 15 minderåriga flickor som drogades och plågades mellan åren 2004 till 2011.

Den tidigare ledaren för English Defence League, vars riktiga namn är Stephen Yaxley-Lennon, sände live från Leeds Crown Court under en och en halv timme. Sändningen fick mer än 250 000 visningar av andra Facebook-användare.

Beordrade rapporteringsförbud
Robinsons handlande påstås ha utgjort en allvarlig störning av rättsväsendet. Han anses ha trotsat domstolen, dels genom att bryta mot rapporteringsförbudet utanför rättegången, dels genom att hans direktrapportering riskerade påverka rättvisan, då han konfronterade de åtalade.

Robinson har tidigare dömts till 13 månaders fängelse för domstolstrots. Han arresterades i samband med sändningen. Domare Denise Marson, beordrade total media blackout vilket resulterade i att inga nyhetsmedia tilläts rapportera om Robinsons arrestering.


Åtalas på nytt
Försvarare av det fria ordet protesterade dock och snart växte ett motstånd fram. Över en halv miljon människor skrev under en begäran om att släppa Robinson fri.

Efter en överklagan och ett flertal demonstrationer släpptes Robinson. Då hade han suttit fängslad i två månader. Dock ansåg justitieministern att det låg i allmänhetens intresse att åtala Robinson på nytt.

Högsta domstolen har i veckan fått höra att Robinson varit ”hänsynslös” med sin filmning och att hans ”hela syfte” har varit att sprida de åtalades ansikten. En säkerhetsvakt ska ha informerat Robinson om rapporteringsförbudet, vilket Robinson ignorerat.

Hävdar oskuld
Enligt åklagaren gjorde Robinson ett ”hänsynslöst antagande om vad reglerna tillät för att det passade hans syften, och anledningen till att det passade honom att göra det var att hans hela mål var att sprida de åtalades ansikten till allmänheten”.

Robinson har hela tiden hävdat sin oskuld. Han anser sig inte ha brutit mot rapporteringsförbudet då han endast refererat till information som redan fanns allmänt tillgänglig online. De åtalades identitet hade redan kommit ut, i Huddersfield Examiner, innan rapporteringsförbudet trätt i kraft.

Rapporteringsförbudet sattes officiellt för att fördröja publicering av detaljer ur domstolsförhandlingarna, för att på så vis säkerställa vad de kallar ”en rättvis rättegång”.

Ny dom föll mot Robinson
Efter en längre juridisk process fram och tillbaka avgjordes fallet i fredags. Hundratals människor samlades utanför högsta domstolen till stöd för Tommy Robinson under både torsdagen och fredagen.

Efter att domen föll, som fann Robinson skyldig till ”contempt of court” i tre fall, började Robinsons supporters unisont skandera ”Shame on you” samtidigt som de pekade mot ingången till domstolsbyggnaden.

Sopor och ölburkar kastades mot poliser och journalister som övervakade sammankomsten, rapporterar Daily Mail.

Robinson riskerar två års fängelse. Döms han till ett straff kortare än fyra månader går han fri, då han redan suttit av halva den tiden.