Medborgarjournalisten Tommy Robinson, som nyligen avtjänade tid i fängelse för domstolstrots, riskerar nu ytterligare fängelsestraff i samma ärende. Det är justitiekansler Geoffrey Cox som ett antal månader senare plötsligt anser sig ha nya grunder att åtala Robinson på och att det nu är i ”allmänhetens intresse” att göra det.

Det blåser kring Tommy Robinson som kämpar med ett flertal rättsprocesser samtidigt mot sociala medier-bolag och tidningar. I slutet av förra månaden kom den brittiske medborgarjournalisten med ett avslöjande om BBC där den stora public service-aktören genom smutsiga arbetsmetoder ämnade driva falska anklagelser om sexuella trakasserier mot Robinson på licensbetalarnas bekostnad. Strax efter avslöjandet blev Robinson permanent nedstängd från Facebook och Instagram och förlorade därmed plattformar med vars hjälp han nått ut till över en miljon människor.

Nu kommer nästa hårda bakslag för Robinson när Storbritanniens justitiekansler Geoffrey Cox går ut med att ”det är i allmänhetens intresse” att återigen åtala Robinson för domstolstrots. Anklagelser som Robinson under förra året avtjänade 2,5 månader i fängelse för, rapporterar The Guardian.

LÄS MER: Facebook stängde ned Tommy Robinson permanent efter avslöjande om BBC

Det handlar om en direktsändning på Facebook som ägde rum den 25 maj förra året utanför en brittisk domstol. Robinson upprättade som ensam reporter på plats en sändning för att uppmärksamma brittiska medborgare på rättsfallet och domarna mot det nätverk av 29 invandrare som bland annat anklagades för att ha sexuellt utnyttjat flickor så unga som elva år, men även kidnappning, trafficking, mordhot, koppleri och narkotikabrott.

Efter ungefär en timmes sändning anlände ett flertal poliser till platsen och grep Robinson för ”störande av allmän ordning”. Sändningen kan ses nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=g-yq5H-2AR0

Robinson dömdes till fängelse i 13 månader, en dom som han överklagade och fick upphävd efter drygt 2,5 månader i fängelse. Trots det väljer Cox att återuppliva ärendet genom att hävda att han har starka grunder för åtal om domstolstrots som kan leda till fängelse i upp till två år.

LÄS ÄVEN: Tommy Robinson berättar om den psykiska tortyren i fängelse

Robinson håller inte tillbaka på kritiken mot Cox och kallar det för en statlig förföljelse av honom. Han tycker att allmänheten bör fråga sig varför det tagit just fem månader och sker nu när han blivit nedtystad och borttagen från plattformar och inte kan få uppmärksamhet och väcka opinion på samma sätt som tidigare.

Kritiseras som politisk rättegång
Den brittiska journalisten Katie Hopkins kommenterar också tidpunkten för det nya åtalet mot Robinson. Hon finner det intressant att domstolsdatumet är satt till den 22 mars – ett par dagar innan det är sagt att Storbritannien ska genomföra ”Brexit” och lämna EU och antyder att det ligger taktiska och politiska skäl bakom det.

https://twitter.com/KTHopkins/status/1103746783933538305