17-åriga Noa Pothoven från Arnhem i Holland kämpade i åratal mot posttraumatiskt stressyndrom, depression och anorexia efter att ha fått utstå tre sexuella överfall då hon var yngre, varav ett av fallen var en våldtäkt. Till slut orkade hon inte leva längre och använde sig av de liberala holländska dödshjälpslagarna.

De första två gångerna Pothoven antastades sexuellt var då hon gick på barnfester i åldern elva och tolv. Tredje gången var då hon våldtogs av två män då hon var 14. Efter att ha lidit så pass svårt av överfallen, vilket enligt egen utsago ska ha gjort livet outhärdligt, begärde hon aktiv dödshjälp – något som inte kräver föräldrarnas medgivande.

Pothoven uppgav att hon varje dag kände rädsla, skam och smärta och att hennes kropp fortfarande kändes smutsig. Hon meddelade på sociala medier att hon skulle dö. Hon försäkrade att hennes beslut inte var impulsivt och bad om att ingen skulle försöka övertala henne att inte genomföra planen. Dagen innan hade hon beskrivit sitt liv som att hon andas men inte längre lever.

”Kärlek är att släppa taget, i det här fallet”, skrev hon.

2017 valde mer än 6 500 personer att avsluta sina liv genom aktiv dödshjälp i Holland, vilket utgjorde 4,4 procent av det totala antalet dödsfall i landet det året.

Noa Pothoven dog i söndags.

Är du för eller mot aktiv dödshjälp?

Uppdatering: På onsdagen framkommer uppgifter om att fallet inte ska ha utspelat sig som tidigare uppgetts i diverse internationella medier.