Storbritanniens konservative premiärminister Boris Johnson har aviserat den 19 juli som datum för när man ska släppa på en rad coronarestriktioner om ansiktsmasker och social distansering så att livet i det offentliga rummet kan återgå till det normala. Han får mothugg av en av sina företrädare på posten, vänsterpolitikern Tony Blair som i stället vill skärpa kraven med bland annat permanenta och obligatoriska vaccinationspass.

Blair uppmanar via sin vänsterorienterade tankesmedja Tony Blair Institute (TBI) regeringen att lagstifta om obligatoriskt uppvisade av covid-pass för den som vill gå på bland annat restaurang, konsert eller sportevenemang. Handlingen ska enligt den tidigare premiärministern permanentas utan något bortre slutdatum. Däremot ska det vara möjligt att periodvis göra uppehåll i uppvisandekravet.

På kollisionskurs med regeringen

Uppmaningen går på tvärs med vad nuvarande premiärminister Boris Johnson aviserat, där i stället flera av de nu gällande restriktionerna ska lyftas från och med den 19 juli. Inskränkningarna i de medborgerliga fri- och rättigheterna har den senaste tiden blivit alltmer impopulära bland britterna och massdemonstrationer har anordnats med krav på lättnader.

Det är idag möjligt för den som så önskar att få ett covid-pass utfärdat av den statliga sjukvårdsmyndigheten NHS ett par veckor efter att man erhållit sin andra spruta. Det kan användas bland annat vid utlandsresor med flygbolag som kräver att man kan visa att man är frisk och vaccinerad.

Tillåtet men inget lagtvång

Affärsrörelser i Storbritannien som varit nedstängda under pandemin får nu lov att öppna igen. För vissa av dem, exempelvis musik- och sportarenor, blir det tillåtet begära uppvisande av covid-pass för kunder och besökare. Att införa ett lagtvång så som Tony Blair kräver har regeringen däremot avvisat.

Blair står dock på sig och en talesperson för TBI menar att fortsatt hårda restriktioner och obligatoriska permanenta covid-pass skulle kunna rädda liv. Man riktar nu påtryckningar mot Boris Johnson att ändra sig innan den 19 juli.