pengar

Foto: Riksbanken.

Inrikes

Toppen på högkonjunkturen passerad – ”Bromsar in betydligt under nästa år”

Publicerad 4/25/2018
Annons

Tillväxten i Stockholm mattas nu av betydligt. ”Det är tydligt att vi går mot tuffare tider.”

Enligt fackförbundet Unionens prognos är festen snart över för denna gång då mycket tyder på att toppen på den nuvarande högkonjunkturen har passerats.

Nästa år tros jobbtillväxten mattas av och bostadsbyggandet bromsa in kraftigt.

I Stockholm, som under åren efter finanskrisen varit en viktig tillväxtmotor för den svenska ekonomin, saktar utvecklingen ned och istället tar industritunga städer som Göteborg över som draglok.

– Stockholms näringsliv är tjänstetungt och vi väntar oss att tjänstesektorn utvecklas svagare än industrin. Dessutom kommer bostadsinvesteringarna sannolikt att minska extra mycket i Stockholmsregionen eftersom prisfallet och påverkan av amorteringskraven varit störst här, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.

Enligt prognosen ökar BNP med 2,7 procent under året men faller 2019 till 1,5 procent – den lägsta tillväxten sedan 2012.

I prognosen ingår även Branschbarometern där Unionens klubbar bedömer utsikterna inför de kommande sex månaderna. Starkast är läget inom industrin och framför allt fordonsindustrin medan stämningen inom tjänstesektorn har skruvats ned.

– Det är tydligt att vi går mot tuffare tider. Etableringen på arbetsmarknaden måste förbättras, liksom möjligheterna till kompetensutveckling. Det är avgörande för Sveriges konkurrenskraft och för att motverka utslagning och hög arbetslöshet i nästa lågkonjunktur, säger Lundahl.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1180”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons