Förhandlingarna om vad man ska göra för att stoppa invandrargängens dödsskjutningar har strandat och gör nu uppehåll. Detta efter missämja där flera partier, bland annat M och KD, upplever att man inte fått något gehör för föreslagna åtgärder. Sverigedemokraterna har portats helt från förhandlingsbordet och partiets kriminalpolitiska förslag beaktas därför inte överhuvudtaget.

Från regeringen som tagit initiativ till förhandlingarna är det locket på om varför man ännu inte nått någon framgång och måste göra uppehåll. Varken inrikesminister Mikael Damberg (S) eller justitieminister Morgan Johansson (S) vill säga något om vilka förslag som finns på bordet och vilka från den borgerliga oppositionen som man avvisat eller varför.

Damberg säger i en kommentar till SVT att ”alla partier måste ge och ta” men kan samtidigt inte förklara varför regeringen som M och KD hävdar varit ovillig i givandet och i stället avvisat merparten av partiernas förslag.

Johansson vidhåller i en annan intervju med statstelevisionen att ”vår ambition är bredast möjliga blocköverskridande överenskommelse och att nå en stabil majoritet i riksdagen” men får ingen följdfråga på hur det rimmar med att man uteslutit representanter för var femte svensk väljare.

LÄS MER: S stänger ute SD i samtal om gängkriminalitet: ”har en annan värdegrund”

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson säger i en mediekommentar att han är starkt missnöjd med hur förhandlingarna förlöpt och menar att de förslag som regeringen lagt fram själva och de få förslag man accepterat från oppositionen är otillräckligt.

Han får medhåll från Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell som även han säger att det regeringen hittills velat gå med på är helt otillräckligt.

Oppositionspartierna har därför lämnat förhandlingarna och uppmanat regeringen att återkomma med något bättre. Enligt inrikesministern kommer förhandlingarna att återupptas i helgen.